STUDIU | 70% dintre elevii clujeni vor să urmeze filiera teoretică, cea mai căutată specializare fiind matematică-informatică

Cei mai mulți dintre elevii clujeni aflați în clasa a VIII-a, mai exact 77% dintre ei, vor să își continue studiile liceale. Aproximativ unul din 10 elevi, majoritatea din mediul rural, vrea să urmeze o școala profesională.

Asta arată un studiu privind opțiunile elevilor pentru anul școlar 2021-2022. Comparativ cu anul școlar trecut, se observă creşterea numărului de elevi nehotărâţi, arată reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj, care s-a ocupat de acest studiu. O explicație ar fi rezultatele mai bune obţinute de către elevi la examenul de Evaluare Naţională din acest an, fapt care îi determină pe unii dintre elevi şi părinţi să decidă opțiunile după susținerea examenului de Evaluarea Naţională de anul viitor, pentru a putea cuantifica mult mai bine șansele.

Ca opțiuni pentru liceu, cei mai mulți, aproape 70% dintre elevii clujeni care au participat la studiu, doresc să urmeze filiera teoretică. Aici, majoritatea preferă profilul real, iar specializarea matematică-informatică este cea mai căutată.

18% dintre copii aleg filiera vocațională, unde cel mai popular este profilul artistic, iar 13% dintre elevi aleg filiera tehnologică, unde principalele opțiuni sunt profilul servicii și cel tehnic.

Pe de altă parte, dintre tinerii care vor să opteze pentru învățământul profesional, cei mai mulți se arată interesați de meseria de mecanic auto, respectiv de cea de bucătar.

85% din totalul elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Cluj au participat la acest studiu cu privire la opțiunile privind orientarea școlară pentru înscrierea în anul școlar 2021-2022.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: