Studiu UBB | Revenirea economică în formă de „V” nu mai reprezintă un scenariu realist. PIB-ului României va înregistra o scădere de aproape 5%

Potrivit unui studiu derulat de cercetătorii de la UBB-FSEGA, revenirea economică în țara noastră va fi mai degrabă în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an.

 

O echipă de șase cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca derulează un proiect de cercetare în cadrul căruia realizează prognoze pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a României în contextul pandemiei de coronavirus.

Rezultatele recente ale acestui proiect arată că după scăderea record a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă „V” nu mai reprezintă un scenariu realist, previziunile arătând mai degrabă o evoluție a PIB-ului în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an.

Pe baza acestor calcule, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului României de aproximativ 5%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor prin care cercetătorii universității monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice ale țării .

Impactul economic al pandemiei în primele trei trimestre ale anului 2020

„După performanța economică puternică din primele două luni ale anului 2020, PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite d încă din luna martie, anulând astfel acel start puternic din lunile ianuarie și februarie. În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică, la -0,04%, în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019. Conform datelor Institutului Național de Statistică trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie, aducând o scădere economică record de 12,2%, față de primul trimestru. Această cifră reprezintă o scădere a PIB-ului trimestrial nemaivăzută în istoria de după revoluție a economiei românești, depășind și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009”, arată cercetătorii de la FSEGA, care au prezentat în raport date revizuite.

După această scădere record, modelul folosit de cercetătorii clujeni prevedea o revenire puternică în cel de al treilea trimestru, de 8,1%, însă primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată, economia României arătând o creștere de „doar” 5,6% în această perioadă față de trimestrul precedent.

În termeni anuali, arată cercetătorii clujeni, PIB-ul României a cumulat o scădere de 6,0% față de trimestrul III al anului 2019, ceea ce reprezintă în același timp o scădere sub media țărilor UE, unde media e de 4,3%.

Datele statistice la nivel sectorial vor fi publicate în aproximativ 2 săptămâni, însă informațiile disponibile analizate de echipa UBB-FSEGA arată că surpriza negativă a trimestrului III se datorează în primul rând evoluției slabe a sectorului agriculturii ca urmare a condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în acest an. Trebuie menționat în același timp că ponderea agriculturii în PIB-ul trimestrului III este destul de ridicată, peste peste 9%, iar astfel o scădere de 20-30% în sectorul agricol poate conduce la o scădere de 2-3 puncte procentuale a PIB-ului total al economiei.

„Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei. Astfel, ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II”, arată cercetătorii, care au făcut calculele cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%.

Când își „va reveni” economia

Previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței de dinaintea acestei crize va dura aproximativ 2,5 ani. Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la acel nivel în cursul anului 2022, revenire fiind condiționată, însă, și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregii țări, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de Uniunea Europeana.

 

Ne poți asculta și aici: