Târgul de Crăciun îi așteaptă pe clujeni cu preparate create după rețete de odinioară

Zeci de producători locali din întreaga țară își vând în această perioadă preparatele culinare la târgurile de Crăciun. La evenimentul din Piața Unirii din Cluj-Napoca pe pofticioși îi așteaptă căsuțe pline cu dulciuri cu aromă de sărbătoare, dar și brânzeturi sau preparate din carne.

Astfel de târguri sunt bine-venite pentru micii comercianți care reușesc în acest fel să aducă mai aproape de consumatori produse autentice, preparate după rețetele folosite odinioară. Gurmanzii pot cumpăra de la turtă dulce sau bomboane la dulciuri tradiționale. Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunare 45 de lei pentru un kilogram de cozonac, iar o plăcintă costă 8 lei. Toate sunt pregătite după rețete moștenite în familie, explică Gabriel, unul dintre producătorii de la târg.

„Avem poale-n brâu cu brânză dulce sau sărată, alivencele, cozonac domnesc. Noi suntem din Botoșani și folosim rețete vechi, moștenite de la bunici și străbunici, cu ingrediente naturale. Lucrăm cu familia și nu am vrut să pierdem obiceiurile, așa că mergem în toată țara cu produsele noastre”, a precizat Gabriel Aghiorghiesei.

La târgul de Crăciun clujenii pot găsi și preparate din carne, dar și brânzeturi potrivite pentru meniurile de sărbătoare. Vânzările sunt peste așteptări, spun comercianții. Populare sunt, de exemplu, brânzeturile condimentate obținute în inima Munților Apuseni folosind rețete speciale.

 

„La Cluj e al șaptelea an în care venim la târg și merge chiar foarte bine. Sunt foarte căutate pentru că sunt produse naturale, făcute la Colțești, în județul Alba. Avem de exemplu parmezanul de Trascău maturat până la doi ani și în rest toate sunt între 3 și 9 luni. Avem brânzeturi și cu condimente precum piper, chilli, busuioc, levănțică sau nucă”, a explicat Titiana Chiorean, reprezentanta unei mici fabrici de lactate.

Pe lângă preparatele culinare, la evenimentul din centrul orașului se găsesc și decorațiuni sau accesorii lucrate cu migală de meșteșugari. Târgul de Crăciun este deschis până în ultima zi din an.

 

Ioana Pîrlea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: