Tehnologia, un real ajutor în combaterea depozitării ilegale de gunoaie

O aplicație de identificare a locurilor în care deșeurile sunt depozitate ilegal este disponibilă acum și pentru clujeni.

Fotografiile, informațiile și locațiile marcate de utilizatori pe harta platformei TrashOut sunt încărcate automat într-o hartă digitală care redă întreaga situație. Pentru a combate problema gunoaielor, reprezentanții organizației CERT au căutat soluții în aria tehnologiei.

„La solicitarea CERT Transilvania o echipă de programatori prezentă în cadrul hackatonului a dedicat timp și pricepere unei aplicații care să permită publicului semnalarea zonelor din natură pe care se depozitează gunoaie în mod ilegal. În contextul în care ne-am asumat o soluție de incubare pentru aplicație am analizat la modul structurat ce era de făcut și am descoperit că în Slovacia exista o entitate care a dezvoltat deja o astfel de aplicație, astfel că am luat legătura cu dânșii și am încheiat un parteneriat”, a declarat pentru EBS Radio Mihai Talpoș, fondatorul unei școli de IT.

Programatorii clujeni vor contribui însă la dezvoltarea și îmbunătățirea aplicației deja existente. Pe de altă parte, reprezentanții CERT Transilvania cer amplasarea de camere video în Făget, pentru a fi depistați și amendați cei care aruncă deșeuri.

„Merităm să avem în jurul nostru o pădure curată și un mediu curat unde să îți facă o reală plăcere să mergi la plimbare. Suntem în tratative cu autoriățile pentru a monta un sistem de camere de supraveghere în Făget. Am lansat ideea, acum trebuie să creionăm proiectul, să vedem împreună cu Primăria, cu Poliția Locală, cu Romsilva. Vreau să îi anunț pe clujenii care mai au gânduri de genul acesta că există șanse ca într-un viitor foarte apropiat să fie și filmați, dar și sancționați”, a spus Dan Jecan, reprezentant al asociației.

Deșeurile depozitate ilegal în spațiile verzi din jurul orașului reprezintă una dintre principalele probleme de mediu.

Într-o singură zi, peste 1.200 de voluntari s-au dus în Făget și au curățat o suprafață de 2.500 de hectare, reușind să strângă 50 de tone de gunoi.

 

Ioana Pîrlea

 

 

Ne poți asculta și aici: