„Terapia salvoatoare” cu oxid nitric, folosită în cazul unui pacient cu Covid-19 internat la spitalul TBC Cluj

Un pacient tânăr cu Covid-19, aflat în stare gravă, a fost supus terapiei cu oxid nitric. Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj spun că pacientul are o evoluție ușor favoabilă.

Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj au folosit pentru prima oară terapia cu oxid nitric la un pacient internat cu Covid-19.

Pacientul tânar este în stare gravă, internat în secția de Terapie Intensivă, intubat oro-traheal și ventilat mecanic, cu Sindrom de Detresă Respiratorie Acută în forma severă și nu a răspuns la terapia standard.

Pentru că în urma tratamentului convențional nu s-a văzut nicio îmbunătățire a oxigenării conducerea spitalului a decis să abordeze această așa numită „terapie salvatoare”, în încercarea de a îmbunătăți oxigenarea sângelui.

Ajutorul a venit de la medicul Marius Bărbat, care a făcut voluntariat în Italia în cadrul unei misiuni umaniatre și care a văzut cum funcționeaza administrarea de oxid nitric.

„El a avut inițiativa și ideea de a iniția schema de tratament cu susținerea întregii echipe. După folosirea monoxidului de azot am observat îmbunătățiri ale ventilației pulmonare, scăderea hipertensiunii pulmonare, corectarea hipoxemiei și implicit o mai bună oxigenare a sângelui pacientului. Acesta are o evoluție ușor favorabilă”, a arătat conducerea spitalului, care a precizat că se va încerca și deconectarea pacientului de la ventilator.

Aparatul a fost pus la dispoziție de medicii de la secția de Terapie Intensiva de la Institutului Ininimii „Nicolae Stăncioiu”.

Ce este „rescue therapy”

Medicii clujeni arată că utilizarea oxidului nitric se folosește ca terapie salvatoare atunci când cea convențională nu a adus niciun beneficiu.

„Deși s-au observat îmbunătățiri ale oxigenării sângelui, studiile n-au demonstrat scăderea mortalității pacienților după utilizarea monoxidului de azot, astfel că această terapie rămâne controversată”, spun specialiștii.

 

Ne poți asculta și aici: