Topul școlilor clujene cu cele mai mari medii la Evaluarea Națională

Colegiul Național „Emil Racoviță” a obținut și în acest an cea mai mare medie pe școală la Evaluarea Națională în județul Cluj: 9.64.

Instituția de învățământ conduce, alături de Ioan Bob, și topul școlilor cu cele mai multe medii de 10.

Pe locul imediat următor e Liceul Teoretic „Elf”, cu media școlară de 9.44, urmat de Școala gimnazială „Ioan Bob”, unde media a fost de 9.26.

Practic, față de anul trecut, a apărut o singură modificare pe „podium”: Școala „Ioan Bob” a înlocuit practic Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Singura instituție din județ, din afara orașului Cluj-Napoca, în top 10 în județ este Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, care și anul trecut, de altfel, era primul în rândul unităților din afara municipiului reședință de județ.

Top 10 al liceelor:

Colegiul Național „Emil Racoviță” – 9.64
Liceul Teoretic „Elf” – 9.44
Școala Gimnazială „Ioan Bob” – 9.26
Liceul Teoretic „Avram Iancu” – 9.25
Școala Gimnazială Internațională „Spectrum” – 9.15
Colegiul Național „Gheorghe Șincai” – 9.02
Liceul „Nicolae Bălcescu” – 8.95
Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej – 8.79
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – 8.64
Școala Gimnazială „Ion Creangă” – 8.62

De menționat că aproape jumătate din mediile obținute de cei peste 4.900 de elevi clujeni, mai exact de 2.393 dintre acestea, au fost între 8 și 10. Media 10 a fost obținută de 66 de elevi. De asemenea alți 950 de elevi au obținut media peste 7, iar alți peste 1.000 de elevi medii între 5 și 7.

„Cred că mai relevant pentru calitatea activității de învățare dintr-o școală este zona aceea de mijloc, dacă grosul notelor este de 5-6, sau de 7-9. Și zona aceasta între 9 și 10, sunt multe medii…Când ne-am uitat ieri, pe pagina Ministerului, și am tot văzut medii de 10, 10, 10 și ne-am dus până la 66, pe următoarele 2 pagini erau în continuare cu foarte multe medii aproape de 10, medii mari. Și atunci vorbim de calitate, nu vorbim de niște excepții. Atunci când un copil ia 10, e și meritul lui. Profesorul la fel, muncește cu toată clasa, clar. Dar dacă toată zona aia de medii mari este foarte mare înseamnă că este o muncă de echipă, deci se lucrează serios”, a declarat Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Pe de altă parte, în 17 unități de învățământ media pe școală a fost sub 5. Între acestea se numără și școala „Nicolae Iorga” și Liceele pentru Deficienți de Vedere, respectiv de Auz din Cluj-Napoca, dar multe dintre acestea sunt în mediul rural.

„Poate nici familia nu reușește să asigure suportul necesar acestor copii, poate că este și multă instabilitate, în ceea ce privește fluctuația pe post a cadrelor didactice, dacă accesul este mai greu, iar zona este mai puțin atractivă. Noi avem niște proiecte în derulare cu finanțare europeană, pentru creșterea performanței școlare, pentru reducerea riscului de abstenteism și de abandon, în această perioadă s-au oprit, imediat ce vom putea vom relua activitățile și sperăm că vom reuși să îmbunătățim performanțele și în aceste școli”, a mai spus Marinela Marc.

Județul Cluj a avut cea mai mare rată de promovabilitate din țară, 88,71%, la examenul de Evaluare Națională. Peste 4.900 de elevi au susținut probele în județ. 388 de note 10 au obținut elevii la Limba și Literatura Română și 140 la Matematică. În total, 66 de elevi au obținut media 10 „curat”.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: