Din 2 august, culoar de transport în comun și sens unic pe str. Pavlov

Culoarul dedicat pentru tramvai, dar și pentru unele linii de autobuz, pe Splaiul Independenței pe distanța cuprinsă între Cluj Arena (intersecția cu strada George Coșbuc) și Opera Maghiară va deveni funcțional din 2 august, au anunțat autoritățile. Decizia vine la pachet cu alte măsuri importante în privința circulației din zona Parcului Central. 

„Am aprobat astăzi (miercuri, n.red.) în Comisia de Circulație, în unanimitate, restructurarea circulației în zona Parcului Central, pornind de la premisa asigurării fluidității pentru transportul în comun, care reprezintă o linie de bază pentru noi, ca de altfel pentru toate orașele: prioritizarea transportului în comun. În consecință, venim cu o prioritizare pentru tramvai și autobuze, de la strada George Coșbuc până la Opera Maghiară, pe Splaiul Independenței, pe o distanță de aproximativ 800 de metri. Pe această distanță vom avea bandă dedicată pentru tramvai și autobuz, începând cu 2 august, luni. Se stă aproximativ 8 minute (în tramvai) pe o distanță chiar mai mică decât aceasta, astfel încât aproape că ajungi mai repede pe jos”, a spus primarul Emil Boc, în deschiderea ședinței Consiliului Local de miercuri, 14 iulie.

Măsura de pe strada Splaiul Independenței se va aplica strict pe sensul de circulație înspre centru, pe celălalt sens tramvaiele urmând să circule ca până acum, în paralel cu mașinile.

12 minute între Cluj Arena și Opera Maghiară

Potrivit datelor prezentate de municipalitate, la orele de vârf ale dimineții, mai exact între 7.30 și 8.30, tramvaiul parcurge în prezent distanța de pe Splaiul Independenței pe care va beneficia de culoar dedicat în peste 12 minute, cu vârful de așteptare de peste 7 minute jumătate între podul Napoca și Opera Maghiară.

Potrivit planșelor prezentate de către Emil Boc, pe culoarul dedicat vor circula pe lângă tramvaie, liniile de autobuz 44, 28 B și M26.

Sens unic pe Iuliu Hossu

Modificările vin odată cu finalizarea până în 31 iulie a lucrărilor la strada Pavlov (Cardinal Iuliu Hossu), respectiv George Coșbuc, Vasile Alecsandri și Sindicatelor.

Sensul unic de pe strada Pavlov (Iulius Hossu) implementat deja, temporar, va deveni permanent după încheierea lucrărilor. Se vor păstra 2 benzi de circulație, pe o singură direcție, la care se va adăuga o pistă de biciclete de 1.5 metri, lângă trotuarul dinspre Canalul Morii. Vor funcționa și 85 de locuri de parcare, plus 4 pentru persoane cu dizabilități, pe partea dinspre parcul Central.

În condițiile în care strada va deveni sens unic, s-a renunțat la sensul giratoriu de la intersecția cu strada Vasile Alecsandri.

Ovidiu Cornea

Citiți și:

Cum se simte “Clujul pietonilor” pe străzile în lucru de lângă Parcul Central?

Culoarul pentru tramvai: pentru unii mumă, pentru alții ciumă

 

Ne poți asculta și aici: