Vă ajutăm din Cluj! | „În vremuri de criză e nevoie de implicare și solidaritate!”

Peste 450 de persoane au înființat la Cluj-Napoca un grup de solidaritate civică și comunitară. Grupul „Vă ajutăm din Cluj” va livra persoanelor în nevoie mâncare și medicamente.

Grupul „Vă ajutăm din Cluj” va organiza voluntari care să ajute oameni în vârstă, persoane bolnave ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe. Astfel, va fi pus la punct un program de livrări la domiciliu, care să respecte aceste nevoi speciale și care să mențină siguranța atât a voluntarilor implicați, cât și a beneficiarilor.

„În vremuri de criză e nevoie de implicare și solidaritate! Odată cu trecerea țării la scenariul 3 al crizei coronavirus s-a format grupul de solidaritate comunitară Vă ajutăm din Cluj!. Grupul are în prezent 450 de membri și reunește mai mulți cetățeni activi, sub coordonarea a trei organizații implicate civic din Cluj: Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil. Principalul obiectiv este să organizeze eficient voluntari care să poată ajuta oameni în vârstă, persoane cu afecțiuni specifice ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente”, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru a evita propagarea virusului, grupul se organizează pe rețelele de socializare și exclusiv online.

„Cumpărăturile vor fi plătite de solicitanți și se vor face în mare parte prin colaborarea cu câțiva furnizori din lanțul retail”, a explicat Cami Gui, voluntar care asigură contactul cu retailerii din partea organizației Clujul Sustenabil, potrivit Mediafax.

De asemenea, Ligia Măhălean, inițitoare a grupului, a afirmat că pe lângă activitatea de aprovizionare, se așteaptă să apară în timp și alte tipuri de nevoi, pentru care au început, deja, pregătirile.

„Este vorba despre procurarea și distribuția de echipamente de protectie, monitorizarea datelor persoanelor în carantină, discuții specifice cu autoritățile și ajutor oferit lor la cerere, chiar și o linie de consultații pe partea de anxietate și gestionarea stresului pentru medici”, a spus aceasta.

La rândul său, judecătorul Cristi Danileț, reprezentant al asociației Vedem Just, a subliniat că, prin acest demers, grupul civic vrea să ajute instituțiile statului în această perioadă de criză.

„O rețea de voluntari precum cea a noastră poate fi un suport pentru măsurile luate de Guvern dacă e nevoie. Suntem trei asociații civice, care de trei zile lucrăm la procedurile prin care oamenii să fie ajutați. Dar extrem de importantă este solidaritatea în comunitate pe care o vom construi pentru a combate infecția. Trebuie să fim realiști. Dacă epidemia de coronavirus se extinde foarte multe persoane vor fi izolate la domiciliu și vor avea nevoie de o mulțime de lucruri. Persoana care vine în zonă va avea mănuși, va avea mască, se duce și face cumpărăturile și le lasă la ușă, iar în felul acesta sperăm să venim în ajutorul multora”, a declarat pentru EBS Radio judecătorul Cristi Danileț.

Voluntarii din grup vor discuta cu asociațiile de proprietari și vor distribui informații despre ajutorul pe care ei îl pot oferi persoanelor vulnerabile, asigurarea unei activități fără riscuri și cu respectarea tuturor normelor de siguranță indicate de autorități fiind făcută cu ajutorul Crucii Roșii.

De asemenea, toți voluntarii vor trece printr-un instructaj specific.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Citește și:

Clujenii se mobilizează. Studenții mediciniști fac cumpărături pentru persoanele în vârstă.

 

 

Ne poți asculta și aici: