Aproximativ jumătate dintre cei aproape 350 de pacienți cu Covid 19 spitalizați în prezent județul Cluj sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Restul pacienților sunt internați la alte spitale din Cluj-Napoca, dar și în alte orașe din județ.
Numărul pacienți cu Covid-19 internați la spitalul de Boli Infecțioase a crescut începând de acum 3 săptămâni, ajungând la aproximativ 150 în prezent, dintre care aproape 100 sunt cu forme severe și critice, „asta înseamnă că au nevoie de oxigenoterapie, de cele mai multe ori oxigenoterapie cu flux înalt și ventilație non-invazivă”, ne-a declarat medicul Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase. Unsprezece dintre pacienți sunt internați în secția de ATI, capacitatea maximă a unității.
Ascultați mai jos declarațiile medicului Irina Filipescu, despre tipologia cazurilor și distincția care o face între pacienții vaccinați și cei nevaccinați internați în unitatea medicală:
„Încercăm să nu blocăm celelalte patologii”
Un număr de 331 de pacienți erau internați în spitalele din județul Cluj potrivit datelor oficiale de luni, 20 septembrie, dintre care 35 în secții ATI. În afară de Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt 11 locuri ATI, numărul a fost suplimentat la un moment dat cu încă 10, dar acestea au fost desființate între timp, odată cu scăderea numărului de cazuri, conform informațiilor noastre, restul locurilor de Terapie Intensivă sunt răspândite în restul spitalelor din Cluj-Napoca și județ incluse în vechea schemă a spitalelor care tratează pacienți confirmați sau suspecți de Covid.
Noi locuri de ATI pot fi create în primă fază la spitalele Clujana și Spitalul Clinic Județean de Urgență, conform prefectului județului Cluj, Tamas Szillard.
„Numărul paturilor COVID se va suplimenta proporțional cu gradul de ocupare. Bolnavi avem în preponderență la infecțioase și pneumoftiziologie. Însă paturi de COVID sunt în toate spitalele care erau și pe schema veche. Nu avem Covid în momentul de față din schema veche la spitalul de Recuperare”, a spus prefectul.
El a mai precizat pentru EBS Radio că prin prisma experienței de până acum, autoritățile vor încerca să nu blocheze accesul pacienților care suferă de alte patologii la serviciile medicale.
Recuperarea nu intră deocamdată în schema Covid
O situație aparte este la Spitalul de Recuperare, cel mai mare cu profil multidisciplinar din Transilvania, cu aproximativ 400 de paturi, care anul trecut a fost transformat în spital Covid, iar la un moment dat internările non-Covid în unitate erau în întregime blocate, deși numărul pacienților Covid spitalizați era sub 10.
Odată cu scăderea numărului de cazuri unitatea medicală nu a mai tratat pacienții Covid iar în prezent e deschisă pentru toți pacienții tratați în mod obișnuit, cu limitările de distanțare impuse de pandemie.
Spitalul dispune însă și de 10 locuri ATI, care în caz de creștere accentuată a cazurilor de pacienți Covid în stare critică ar putea fi transformate din nou în locuri pentru aceștia.
Medicul Sanda Patrici explică, în înregistrarea de mai jos, care sunt pacienții unde s-a resimțit cel mai tare limitarea accesului la servicii medicale:
Incidența cumulată a cazurilor de Covid 19 la Cluj-Napoca era luni, 20 septembrie (pentru intervalul 3-16 septembrie) era de 2.84, iar marți, 21 septembrie a sărit la 3.23. În județ rata de infectare era luni de 2.29 și a urcat marți la 2.54 infectări la mia de locuitori, conform datelor DSP Cluj.
Ovidiu Cornea