Valul de intrări în țară, resimțit și la Cluj. Numărul de persoane în autoizolare s-a dublat de la o zi la alta

Valul masiv de români care au revenit în ultimele zile în țară, pe la granița cu Ungaria, se resimte și la Cluj. Peste 80.000 de persoane au tranzitat punctele de trecere de la limita celor două state din 15 mai până astăzi.

Numărul de persoane în autoizolare, în creștere

În județul Cluj, numărul persoanelor aflate în autoizolare a crescut începând de ieri, la peste 500, după ce până la finalul săptămânii trecute numărul acestora era la mai puțin de jumătate. Mai exact, sâmbătă, 16 mai, erau în autoizolare doar 198 de persoane, după care duminică a trecut de peste 200, iar luni a ajuns la 326. Marți, numărul persoanelor în această situație a trecut de 400, în timp ce ieri, miercuri, a depășit borna de 500, iar astăzi, joi a urcat până la 545.

Creșterea constantă din ultimele zile și valul de intrări în țară, pe la granița vestică, au legătură, spune prefectul Mircea Abrudean:

„În momentul în care ei intră în țară sunt automat introduși într-o bază de date care este la dispoziția ISU și a tuturor organelor care au dreptul să verifice și ei sunt verificați a doua zi la domiciliul pe care îl declară. Vin acasă și atunci, existând această posibilitate (de autoizolare, la domiciliu, n.red.) și oricum dorința lor fiind să revină acasă, să vină la familii, acest lucru este în întâmpinarea nevoilor pe care le au. Pentru că dacă ar fi intrat în carantină când ar fi revenit, nu ar fi avut niciun fel de ‘beneficiu’”, a spus, pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

Întoarcerea a zeci de mii de români în țară, în special cu autoturisme personale, dar și pe jos, are legătură în primul rând cu schimbarea statutului social din țările unde se aflau, a menționat purtătorul de cuvânt al Serviciul Poliției de Frontieră Arad – care administrează punctele de frontieră Nădlac 1 și 2, Filip Matei:

„În primul rând, o mare majoritate a persoanelor care s-au prezentat în ultimele zile la frontieră sunt persoane care cel mai probabil au rămas fără loc de muncă și se întorc în România, datorită faptului că nu mai intră în carantină instituționalizată, ci rămân izolați la domiciliu”, a spus, pentru EBS Radio, Filip Matei.

Timp îndelungat de așteptare la Nădlac, după 15 mai

Punctele de trecere vamală dintre România și Ungaria, Nădlac 1 și 2, au devenit extrem de aglomerate începând cu 16 mai, timpul de așteptare fiind prelungit de formalitățile epidemiologice introduse la trecerea graniței.

Astfel, timpul de efectuare a formalităților de către cei care tranzitează vama a crescut de la doar 30 de secunde, până la 10 minute. Mai mult, potrivit datelor disponibile în secțiunea ‘Trafic online’ a Poliției de Frontieră, timpul mediu de așteptare ajunge și la 100 de minute.

Ulterior au fost deschise și alte puncte vamale, numărul acestora ajungând în prezent la zece în județele Satu-Mare, Arad, Bihor și Timiș.

Șeful Poliției de Frontieră a demisionat

În contextul aglomerației foarte mari din weekend-ul trecut de la vama Nădlac, chestorul Ion Buda, șeful Poliției de Frontieră și-a dat demisia. Ministrul Marcel Vela l-a eliberat astfel din funcție. Rolul său a fost preluat de chestorul principal de poliție Liviu Bute, adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, informează Mediafax.

Ovidiu Cornea

FOTO / Facebook