Vechea poveste a sporturilor de iarnă, la Cluj. Parcul Central, gazdă a competițiilor de hochei și patinaj

Clujul are o tradiție bogată în sporturile de iarnă, iar timp de aproape un secol Parcul Central și în special lacul Chios, au găzduit numeroase întreceri de patinaj, dar și meciuri de hochei.  Istoricul sportiv Killyeni Andras a vorbit de curând despre povestea sporturilor de iarnă la Cluj. 

Vicecampionul olimpic la săritura în înălțime István Somodi (al doilea din stânga), practicant și al patinajului sportiv, la un antrenament cu prietenii pe lacul Chios, în 1905. Cu doar trei ani înainte de performanța de la atletism, de la Jocurile Olimpice de la Londra. FOTO / ARHIVA AUDIOVIZUALA DIN TRANSILVANIA

 

„Istoria începe undeva la mijlocul secolului XIX, când încep investițiile în infrastrauctura sportivă. Sunt foarte multe similitudini între perioada aceea și cea de astăzi, pentru că erau foarte multe elemente noi pe plan sportiv, care nu existau la acel moment ca sporturi de masă și s-a investit masiv, timp de 30-40 de ani în a crea facilitățile sportului de masă, tradițional în timpul iernii, în primul rând patinajul, dar au fost și încercări în privința schiului fond și a hocheiului. Investind masiv în infrastructură s-au văzut și rezultatele la nivel de concursuri, la nivel regional”, a spus Killeny Andras în emisiunea Forum EBS realizată de Ovidiu Cornea.

Imagini ilustrative, unele de acum peste 100 de ani, pentru istoria sporturilor de iarnă la Cluj, al căror epicentru era Parcul Central – lacul Chios, puteți urmări în Galeria FOTO de mai jos. Fotografiile sunt cuprinse în ARHIVA AUDIOVIZUALA DIN TRANSILVANIA și ne-au fost puse la dispoziție de istoricul sportului clujean.

Killyeni Andras a vorbit și despre campionii Clujului, în frunte cu István Somodi, patinator și totodată atlet, care avea să devină cunoscut pe plan internațional pentru medalia de argint de la Jocurile Olimpice din Londra, dar și despre vedete mondiale care au poposit fie și pentru momente demonstrative pe gheață la Cluj.

Istoricul a vorbit și despre structura care a coordonat întrecerile sportive de iarnă de la Cluj, Societatea de Patinaj și a adus discuția în prezent. El și-a exprimat speranța că tradiția Clujului în patinaj va fi reînnodată, prim amenajarea de patinoare, unde să se poată dezvolta din nou sportul de masă, de iarnă, de unde să poată fi selectați și viitorii performeri.

Dialogul a avut loc înainte de începerea Jocurile Olimpice de iarnă, în desfășurare la Beijing. România este prezentă acolo cu 22 de sportivi, însă speranțele la o medalie sunt reduse, singura medalie olimpică, de bronz, datând din 1968. A fost obținută la bob, de echipajul Ion Panțuru – Nicolae Neagoe.

Ascultați mai jos dialogul cu Killyeni Andras:

În aceeași ediție a emisiunii Forum EBS, instructorul de schi fond Andrei Pașcu a vorbit despre cum se încearcă revitalizarea acestei discipline în județ. El pregătește sportivi la secția de specialitate din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj.

Andrei Pașcu a arătat că schiul fond atrage copii, în special din zona de munte a județului și și-a fixat pentru elevii pe care îi antrenează un obiectiv: un participant la Jocurile Olimpice din 2030. El a vorbit și despre faptul că, până la Norvegia sau Austria, România poate învăța de la țări precum Slovenia sau Slovacia, sau chiar Ungaria, care reușesc să obțină performanțe în sporturile albe.

Ascultați mai jos și dialogul cu Andrei Pașcu:

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: