108 specii de păsări, din care 23 sunt protejate la nivel european, populează Parcul Național Retezat.
Avifauna este bine reprezentată de specii caracteristice zonei, cu numeroase păsări răpitoare de zi şi de noapte, precum şi insectivore, arată specialiștii Romsilva, care au publicat imagini cu frumoasele înripate pe pagina de Facebook.
În Parcul Retezat viețuiesc și câteva specii ameninţate la nivelul Uniunii Europene, precum ierunca, acvila de munte, şoimul călător, minuniţa, ciuvica, buha mare, ciocănitoarea de munte şi muscarul mic.
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.
Acesta are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.
„Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul. Aici pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, arată specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor.
Filmul de prezentare a păsărilor din Parcul Național Retezat a fost realizat de specialiștii Romsilva, în cadrul unui proiect european.
🆕 💯 Începem săptămâna cu un frumos film de prezentare a păsărilor din Parcul Național Retezat, realizat de colegii noștri în cadrul unui proiect european.ℹ️ În Parcul Național Retezat se regăsesc ‼️ 108 specii de păsări, din care 23 de specii sunt protejate la nivel european prin Directiva păsări. ℹ️ Avifauna este bine reprezentată de specii caracteristice zonei, cu numeroase specii de răpitoare de zi şi de noapte, precum şi insectivore, ‼️ foarte importante de menţionat fiind câteva specii ameninţate la nivelul Uniunii Europene, precum ierunca, acvila de munte (este al doilea sit ca importanţă din ţară pentru această specie), şoimul călător, minuniţa, ciuvica, buha mare, ciocănitoarea de munte şi muscarul mic.✅ Filmul a fost realizat în cadrul Proiectului “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariilor protejate Parcul Național Retezat împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat”✅ Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. ℹ️ Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare 🌲🌳🌲🌳 sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone ⛔️ de protecție strictă sau integrală. 🆗 Parcul Național Retezat National Park asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul. ℹ️ Aici pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. ℹ️ Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.*****ℹ️ 🇬🇧 Birds of Retezat National Park in #Romania#DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #AriiProtejate #Retezat #Păduri
Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Duminică, 26 aprilie 2020
Sursa: Romsilva