FOTO | Vizită în zmeuriș. Producătorii locali îi invită pe clujeni să își culeagă singuri fructele

Zmeura nu este ingredientul ideal doar în rețeta unui desert delicios, ci și într-o afacere de success. O demonstrează tot mai mulți agricultori, care profită de aromatul fruct și își dezvoltă mici afaceri.

În Borșa, județul Cluj, un business de familie își deschide porțile în fața pofticioșilor care vor să culeagă, cu propriile mâini, fructe proaspete. Ei pot susține, astfel, economia locală.

În anul 2015, familia Căpușan a cumpărat mai multe hectare de teren în comuna Borșa, pentru a înființa o cultură de zmeur. Mica afacere s-a extins, treptat, iar proprietarii au vrut să deschidă porțile pentru orice client curios. Așa că în această vară au organizat, weekend de weekend, picnic-uri în grădină, unde pofticioșii au putut degusta și culege fructe proaspete.

Ne-am dat seama că cel mai potrivit e să educi populația, deoarece oamenii nu cunosc. Asta au făcut și cei din Vest – au educat populația să consume produse locale de calitate, asta încercăm să facem și noi. Foarte mulți adoră ideea de a ajunge la o plantație de zmeur, de a culege fructele direct de pe plantă și în ideea asta noi am început să organizăm și evenimente la noi în plantație, evenimente care se numesc Picnic în zmeuriș. De astăzi am decis împreună cu familia să avem zilele porților deschise în fiecare zi, să poată oamenii să vină să își culeagă singuri zmeură, să deguste produsele noastre”, a declarat pentru EBS Radio Paul Căpușan.

Zmeurișul de la Borșa se întinde pe o suprafață de trei hectare. Iar ideea înființări unei afaceri dulci a pornit din dorința fiului cel mare al familiei, Paul.

„Sunt unul dintre puținii tineri care au ales să întoarcă spatele orașului și să se uite spre rural. Mi-am urmat un vis din copilărie: în urmă cu 12 ani am fost în Austria și mergând cu verișorul meu pe marginea drumului am văzut o mica plantație de zmeură. El mi-a spus că intri, plătești o taxă de cinci euro și mănânci câtă zmeură vrei, iar la final dacă vrei să îți iei acasă culegi și plătești în funcție de cât ai cules. Din momentul acela am știut ce vreau să fac, am știut că vreau să fac o cultură de zmeuri”, spune Paul Căpușan.

 De anul trecut, pe lângă fructele proaspete pe care le vinde, familia Căpușan pregătește și siropuri preparate la rece, dar și dulceață de zmeură. În plus, aceștia și-au extins linia de producție și cu alte sortimente, astfel că oferă, spre exemplu, și dulceață de căpșuni, de gutui cu nuci, gogonele sau cireșe amare.

 

Ioana Pîrlea

 

Ascultați aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

Sursă foto: Delicium

 

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: