Zona Pieței Mărăști își schimbă fața. Ce schimbări se pregătesc

Două spații foarte tranzitate din zona Pieței Mărăști își schimbă înfățișarea. Este vorba de stația de transport public cu sens de mers spre centru, din care va fi demolată clădirea existentă în prezent, respectiv de scuarul de pe Aleea Bibliotecii.

În zona stației au fost desființate deja toate tarabele de pe spațiul pietonal, în timp ce scuarul va putea fi folosit ca spațiu de relaxare.

Tarabele și chioșcurile de pe trotuar, desființate

Demolarea clădirii din stația de vizavi de hala agroalimentară din Piața Mărăști și care datează de aproximativ 25 de ani, fiind edificată în baza unui contract de concesiune valabil pe perioada respectivă, este doar unul din pașii pentru transformarea zonei pietonale.

Astfel, au fost desființate deja și punctele comerciale de pe trotuarul cuprins între stație și sensul giratoriu:

“Facilitatea pentru stație va rămâne, adică va fi montată acolo o stație unde oamenii în condițiile  în care plouă sau este soare afară să se poată adăposti până când vine mijlocul de transport în comun, dar nu va mai fi acea funcție de vânzare în zonă. Am trecut și la eliminarea tuturor chioșcurilor de pe domeniul public din zona respectivă, spațiul public nu trebuie să fie pentru tarabe și alte categorii de comerț, ci trebuie să fie pentru cetățeni și pentru pietoni, a spus, pentru EBS Radio, viceprimarul Dan Tarcea.

Centru de cartier

De altfel, zona dintre strada Crinului și strada Fabricii este descrisă de reprezentanții municipalității ca una care “s-a dezvoltat după 1990 în lipsa unei viziuni de ansamblu și de perspectivă. Se constată că privatizarea spațiului urban s-a făcut neorganizat, inițiativa privată desfășurându-se liber și oarecum haotic, ceea ce se poate vedea din imaginea pe care o oferă respectivele locații și care au un impact asupra interacțiunii dintre locuitori. Degradarea spațiului public aferent stației de transport în comun a afectat în mode negativ interacțiunea cu aceasta, generând senzația de nesiguranță”, se menționează în documentul de aprobare a proiectului de Consiliu Local, care urmează să fie aprobat vineri, 24 aprilie.

Astfel, zona este privită ca un viitor centru de cartier, în care, pe lângă reamenajarea stației, ar urma să fie amplasate fântâni arteziene, spații și plantații verzi, respectiv bănci și mobilier urban.

Scuarul de pe Aleea Bibliotecii devine zonă de relaxare

Și scuarul de pe Aleea Bibliotecii, care leagă strada Dorobanților de sensul giratoriu din Mărăști este în curs de reamenajare. Zona, utilizată în prezent strict pentru traversare, va putea fi utilizată și în alte scopuri de către locuitorii zonei. Asta chiar dacă este flancată practic de circulația rutieră, pe toate cele patru laturi.

“Deja se lucrează la el, pentru că nu putea să fie folosit de cineva care vroia să meargă să se relaxeze și să stea liniștit în zona respectivă. Va fi o alee pe mijloc, s-a păstrat o mare parte din trandafiri, vor fi și alte flori, arbori plantați, băncuțe, pubele, astfel încât lumea să se poată bucura cât mai mult de un spațiu public reamenajat”, a adăugat viceprimarul Dan Tarcea.

Modernizarea stației din Piața Mărăști face parte dintr-un program al municipalității de reabilitare a aproape 90 de astfel de spații din Cluj. Desființarea tarabelor de pe zona pietonală dar și reamenajarea scuarului verde de pe Aleea Bibliotecii sunt integrate într-un plan de modernizare a spațiilor publice din oraș.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: https://www.google.com/streetview/