AUDIO | Bianca Muntean: „Colaborarea între mediul economic, academic și cel public sunt atuurile Clujului”

Directorul Transilvania IT Cluster, Binaca Muntean, a vorbit la EBS Radio despre digitalizare și punctele forte ale Clujului în domeniul inovării.

 

Clujul nu a reușit să câștige titlul de Capitală Europeană a Inovării, însă faptul că a fost printre cele șase finaliste este un succes, a declarat la EBS Radio directorul Transilvania IT Cluster, Bianca Muntean.

Marele premiu, de un milion de euro, a fost câștigat de orașul belgian Leuven, iar fiecare dintre finaliste a primit câte 100.000 de euro.

Bianca Muntean a explicat la emisiunea WakeUp Cluj cu Tiberiu Crișan, de ce prezența orașului nostru în ultimul act al competiției trebuie privită ca o realizare importantă.

„Noi acum patru sau cinci ani am început să vorbim despre această competiție la Cluj. Tot timpul ne gândeam dacă suntem pregătiți. Noi suntem foarte realiști și știm foarte bine care sunt atuurile noastre, pe care le-am prezentat și care ne-au ajutat să ajungem în faza asta. Suntem primul oraș din Europa de Est care a ajuns în primele 12, după aceea am rămas în primii 6 în această competiție”, a declarat Bianca Muntean.

Ea spune că mulți jurnaliști din Europa de Vest au fost interesați să afle mai multe despre acest oraș care a apărut de niciunde. Iar succesul vine din modul în care actorii implicați în inovare au înțeles să colaboreze.

„Colaborarea care există între mediul economic, mediul academic și mediul public nu este o colaborare care se vede nici măcar în celelalte orașe dezvoltate din Vestul Europei, iar acesta a fost unul din atuurile noastre, plus toate programele implementate în ultimii 2-4 ani în comunitate… Zona colaborativă care există în ecosistemul din Cluj-Napoca nu o vedem nici în celelalte orașe din România și nici în multe din orașele europene”, a precizat Bianca Muntean, care a subliniat că mai este de lucru în partea de investiții în infrastructuri de cercetare, dezvoltare, inovare, care să fie folosite la comun atât de start-up-uri, cât și de universități și de către companii.

Mai multe despre acest subiect, dar și despre piața de IT, în general, și despre nevoia de specialiști aflați din interviul pe care Bianca Muntean i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Foto: EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: