VIDEO | Mai mult spațiu verde, nicio parcare și acces la cursul Canalului Morii în Parcul I.L. Caragiale

Arhitectul Vlad Sebastin Rusu a explicat la EBS Radio cum va arăta spațiul verde extins din Parcul Caragiale și accesul până la cursul de apă al Canalului Morii.

O dată cu eliminarea locurilor de parcare din jurul parcului se vor câștiga în jur de 1.000 de metri pătrăți,  a explicat Vlad Sebastin Rusu la WakeUp Cluj.

În noul parc extins, suprafețele de beton vor fi înlocuite cu gazon sau nisip stabilizat. În privința utilizării Canalului Morii, îngropat încă din anii 80 în zona parcului,  Vlad Sebastin Rusu spune că acesta poate deveni un punct de atracție.
„Încercarea noastră a fost de a amenaja parcul într-o legătură directă cu acest canal și să existe porțiuni sub forma unor gradene, unde să poți coborî până la a atinge apa”, a spus Vlad Sebastian Rusu la emisiunea WakeUp Cluj, moderată de Tiberiu Crișan.

Turnul Pompierilor, un veritabil observator urban

În legătură cu amenajarea Turnului Pompierilor, aflată în desfășurare, Vlad Rusu spune că acesta va fi un adevărat „observator urban”. Noul nivel al turnului are rolul de a oferi posibilitatea ca vizitatorii să admire de acolo centrul Clujului.

În ciuda spațiului îngust pe care îl pune la dispoziție această clădire istorică, va fi amenajată și o cafenea și vor exista zone în care pot fi organizate mici exploziții sau evenimente culturale. Turnul Pompierilor urmează să fie deschis publicului până la sfârșitul acestui an.

„Nu avem o coerență urbanistică!”

Urbanismul „de parcelă” ar fi specificul dezvoltării Clujului în ultimii 30 de ani, spune arhitectul Vlad Sebastin Rusu.

Acesta a explicat că perioada comunistă, în care voința politică dicta ridicarea cartierelor muncitorești, a fost urmată de un urbanism în care fiecare a făcut ce a vrut pe proprietatea sa. Acest lucru a afectat frumusețea orașului, deoarece aceasta nu poate fi dată de o clădire frumoasă luată individual, ci de coerență urbanistică.

Despre centrul orașului cu arhitectul Vlad Rusu

Noua față a centrului Clujului – arhitectul Vlad Rusu în studio.Urmărește EBS Radio:🎧 https://ebsradio.ro/radio-player/📟 90.4 FM – Cluj-Napoca, 94.8 FM – Dej 🖥 https://www.youtube.com/channel/UCr8lKJK8PLPxN5A2pRrbj9A

Publicată de EBS Radio pe Miercuri, 4 martie 2020

 

Foto: Tiberiu Crișan

 

Ne poți asculta și aici: