Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

10.000 de cărți și o tentativă de intrare în Cartea Recordurilor, la a șasea ediție a Târgului de Carte Transilvania

Clujenii pasionați de lectură pot participa, de astăzi, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, deschis până duminică în Piața Unirii.

La a șasea ediție a evenimentului sunt prezente aproximativ 80 de edituri, cu peste 10 mii de volume. Organizatorul manifestării, Vasile George Dâncu, susține că ediția din acest an a festivalul de carte este dedicată Centenarului Marii Uniri. „Vor veni scriitori români din diaspora și din exil care vor vorbi despre România lor, vor avea un moment <România mea>. Vor fi scriitori internaționali, să pomenesc aici de Gonzalo Tavares, cel mai mare scriitor în viață din Portugalia, Jean Poncet, care a tradus opera integrală, poetică, a lui Lucian Blaga, și, nu în ultimul rând, Marea Lectură, tentativa noastră de a intra în Cartea Recordurilor, distribuind 10.000 de exemplare din Eminescu, „100 de poeme”, dăruindu-le cititorilor, care vor citi câte un paragraf, pe rând, din această carte”, a declarat George Vasile Dâncu.

Unul dintre invitații de onoare ai Festivalului este Jean Poncet, care va lansa la Cluj-Napoca volumul „În mare trecere/Dans le grand passage”, de Lucian Blaga, o ediție bilingvă româno-franceză. „Am decis să îl traduc pe Lucian Blaga pentru că Lucian Blaga e probabil cel mai aproape de poezia mea. Blaga e un om de cultură foarte important în România, pentru că e poet și filosof. Dacă e un poet român care trebuie tradus în franceză, acesta este Lucian Blaga”, a declarat Jean Poncet.

Evenimentul din Piața Unirii va cuprinde și dezbateri. Una dintre acestea, cu tema „Management și cultură în România de azi” a fost susținută de directorul Muzeului național al Literaturii române, Ioan Cristescu. „Eu încă cred și nu am motive să îmi știrbesc această credință că va rămâne cartea un etalon al culturii și civilizației umane, pentru că ea nu poate fi înlocuită de bloguri, nu poate fi înlocuită de internet. Marii scriitori sunt cei din coperțile unor cărți”, a declarat Ioan Cristescu.

Marea Lectură, un eveniment care își propune să intre Cartea Recordurilor, va avea loc în Piața Unirii sâmbătă, de la ora 10.00. Atunci, 10.000 de cititori vor citi, pe rând, din Mihai Eminescu.

Materialul difuzat la EBS Radio poate fi ascultat aici:

Text și foto: Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X