FOTO | Fotografia de epocă, redescoperită la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Clujenii pot lua, în aceste zile, pulsul fotografiei de altădată, în cadrul unei expoziții unice la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Instituția găzduiește o expoziție ce reunește operele a cinci fotografi ai secolelor XIX – XX. „Clujul este prezent cu fotograful Veres Ferencz, primul fotograf de renume al Transilvaniei și cel care a deschis primul atelier la Cluj. În cadrul expoziției pot fi văzute fotografii cu evenimente istorice, peisaje, cu orașe și foarte multe persoane, portrete de aristocrați, de burghezi, imagini mai puțin cunoscute”, explică Melinda Mitu, muzeograf.

Aflată astăzi la numai un click distanță, fotografia era în secolul XIX o adevărată provocare, ce necesita talent, dar și migală. Pentru realizarea fotografiilor se utilizau, la acea vreme, aparatele cu buduf, iar întregul proces începea cu o bucată de sticlă.

„Fotografierea se făcea în acele timpuri cu ajutorul unor negative pe sticlă. Fotograful introducea acea casetă a negativului în spate, ulterior deschidea obturatorul și se făcea fotografia propriu zisă. După ce închidea caseta se mergea în laborator și, prin developare, se obținea negativul pe sticlă. După urmau niște operații de retușare și din negativ în pozitiv se trecea cu ajutorul unor rame de transfer expuse la lumină naturală”, susține muzeograful Ovidiu Muntean.

Nu oricine putea stăpâni tainele aparatului de fotografiat. „Fotograful era un artist al luminii și nu oricine putea să facă această meserie. Trebuia să ai cunoștințe de optică, poziționare, perspectivă, portretistică, dar nu în ultimul rând fotograful era un bun chimist”, mai spune Ovidiu Muntean.

Expoziția intitulată „Mari Fotografi din Transilvania” poate fi vizitată până la 1 septembrie. În cadrul acesteia, clujenii pot admira aparate foto de epocă.

Text și foto: Ioana Pîrlea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X