18.000 de copii români au ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Psiholog: În 10-15 ani, fenomenul va produce efecte la nivelul societății

Psihologul Cerasela Libeg a vorbit la EBS Radio despre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, un fenomen care va produce efecte la nivelul societății românești în 10-15 ani.

„Efectele în acest moment le discutăm la nivelul copiilor, dar peste 10-15 ani cred că vom putea vorbi despre niște efecte la nivel social, al comunităților, a societății noastre”, a spus psihologul Cerasela Libeg, în emisiunea Respiro, realizată de Adrian Ardelean, la EBS Radio.

Ea susține că acești copii, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, vor fi marcați pentru toată viața de experiența trăită. „Efectele pot fi extrem de diferite și în funcție de vârsta copilului, și în funcție de persoana cu care rămâne. În mod cert lipsește un părinte, lipsesc amândoi părinții în unele situații, și copiii vor fi marcați pentru toată viața de acest aspect, pentru că ei stabilesc cu părinții lor niște legături de atașament, cele mai semnificative legături pe care le au încă de mici. Și dacă aceste atașamente nu sunt securizante, ci sunt anxioase sau ambivalente, nesigure așadar, îi vor marca pentru tot restul vieții în relațiile pe care ei le vor avea cu alți oameni. Pe de altă parte, le lipsește modelul părintelui plecat, iar noi știm că în ceea ce privește învățarea socială, copiii foarte mult au nevoie de modele, și primele, cele mai importante, sunt ale părinților lor. Ei învață cum să reacționeze în diverse situații, cum să gestioneze momente critice din viața lor observându-și părinții. Ori absența acestora lasă un gol destul de mare, care nu poate fi prea bine suplinit de un bunic în vârstă sau de un vecin sau de o altă rudă, oricât de binevoitoare ar fi aceasta”, a spus psihologul Cerasela Libeg.

Ea spune că absența părinților poate duce și la alte tulburări emoționale. „Cele mai vulnerabile vârste sunt cele de preadolescență și adolescență, când modificările sunt semnificative în ceea ce privește perceperarea realității și afirmarea personală a copilului”, a mai spus Cerasela Libeg în emisiunea Respiro.

„Consider că este o eroare fundamentală să alegi să pleci fără copilul tău, oriunde te-ai duce ca părinte e bine să nu îți lași copilul. Mulți copii experimentează un sentiment de părăsire și abandon, chiar dacă părintele nu l-a părasit, în sinea lui consideră că merge să muncească spre a-i asigura mai binele”, a precizat psihologul clujean.

Potrivit celor mai recente statistici ale Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la jumătatea anului, peste 18.000 de copii aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. cei mai mulți dintre ei, aproape 17.000, erau lăsați în grija rudelor, iar restul erau în centre de plasament, la asistenți materinali, rude mai îndepărtate sau chiar la alte familii. Numărul copiilor care au un părinte plecat la muncă în străinătate este, potrivit statisticilor, de aproape 64.000.

Ascultă aici înregistrarea discuției dintre Cerasela Libeg și Adrian Ardelean, de la EBS Radio:

 

Sursa foto: Facebook/Libeg Cerasela