180 de locuri noi în creșe vor fi date în folosință la Cluj

Nu mai puțin de 180 de noi locuri vor fi disponibile în creșele din oraș în următoarele 12 luni.

Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc în ședința Consiliului Local de astăzi. Jumătate dintre acestea vor fi disponibile în noua creșă care se construiește pe strada Grigore Alexandrescu, din Mănăștur.

Celelalte 90 de locuri vor fi disponibile datorită extinderii creșei de pe aleea Meziad. Investițiile în curs de derulare ar fi trebuit realizate mai repede și să fie totodată extinse, a atras atenția liderul consilierilor din opoziție, Dan Morar.

„În 2019 trebuia să se finalizeze creșa de pe strada Alexandrescu, dar și cea de pe Meziad. Se amână inaugurarea pentru acest an. Am cerut ca noi, cu toții, să ne fi asumat un poroiect anual, poate să renunțăm la altă investiție, în altă parte. Cu 180 de locuri nu vom putea să acoprim acest necesar. În fiecare an mult mai mult de 180 de familii vin și își cumpără apartamente în oraș, ori noi dacă în trecut nu am anticipat această nevoie suplimentară, nu ținem nici prin investițiile anuale ritmul cu ceea ce va veni”, a spus consilierul Dan Morar.

Numărul locurilor în creșe a crescut constant în ultimii opt ani, dar pentru ca acesta să satisfacă volumul cererilor este nevoie și de alte soluții, a transmis primarul Emil Boc.

„Din 2012, în fiecare an, în medie au fost date în folosință cam 90 de locuri noi, care înseamnă cheltuieli foarte consistente pentru realizare, dar și pentru întreținerea și funcționarea lor. Niciun stat din lume singur nu va putea rezolva o problemă, dacă nu va putea exista parteneriatul cu mediul privat și care așteaptă, numai că pachetul legislativ pentru a putea acorda tichetele de creșă, din nefericire, nu a fost adoptat. Sper ca Guvernul să deblocheze acest proiect fundamental pentru România, pentru că vine în completarea a ceea ce face autoritatea locală”, a spus primarul Emil Boc.

Aproximativ 1.600 de cereri de locuri în creșele de stat sunt depuse în fiecare an la Cluj-Napoca. Numărul locurilor disponibile este între 700 și 1.000.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: