Specialiști | Cei care nu au simptome severe se pot prezenta și la medicul de familie. Și ei pot stabili diagnosticul de gripă

Îngrijrorările vizavi de virusul gripal îi duc pe numeroși clujeni în această perioadă atât la Unitatea de Primiri Urgențe, cât și la Spitalul de Boli Infecțioase, deși adeseori nu este cazul.

Specialiștii recomandă prezentarea, în lipsa simptomelor grave, la medicul de familie.

Peste 1.000 de teste rapide de depistarea a gripei au fost efectuate la UPU a Spitalului Clinic Județean Cluj din noiembrie până acum, iar numărul celor care ajung aici cu simptome de viroză sau alte infecții acute ale căilor respiratorii a crescut constant în ultima lună.

Pacienții trebuie să fie conștienți că nu toți prezintă aceleași riscuri.

„Într-o singură zi, au fost, de exemplu, trei teste de gripă pozitive, la pacienți vârstnici, cu complicații, și au fost zile întregi în care am evaluat pacienții, preponderent tineri activi, care nu au avut nici unul testul de gripă pozitiv. În condițiile în care ești tânăr, nu ai un tratament cronic pentru o afecțiune, nu ești un organism imunosupresat, nu ai diabet, nu ai o boală autoimună sau ai insuficiență renală cronică, nu este niciun alt semn de alarmă decât că am făcut febră, dar care remite la antitermice, poți să iei legătura cu medicul de familie”, a declarat pentru EBS Radio medicul șef al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Raluca Tat.

Pacienții a căror testare rapidă confirmă virusul gripal sunt direcționați spre Spitalul de Boli Infecțioase.

Aproximativ 100 de pacienți au fost consultați zilnic și la acest spital, în ultimele 3 săptămâni. Peste 60% dintre aceștia suferă de gripă sau alte afecțiuni respiratorii.

Spitalul de Boli Infecțioase a deschis și o a doua linie de gardă, însă numărul pacienților este în continuare mare, raportat la cel al cadrelor medicale.

„Oamenii sunt la fel de panicați, la fel de lipsiți de informații și colegii noștri care consultă sunt efectiv sufocați. Gripa este un diagnostic clinic care poate fi stabilit de orice medic, astfel încât pacienii se pot prezenta la medicii de familia sau într-un serviciu de permanență. Ca semne de gravitate, pentru prezentarea în urgențe sau la un serviciu de boli infecțioase, ar fi febra foarte mare, care nu scade, tusea care nu se oprește și care se agravează și lipsa de aer. Dar restul pot merge și la medicul de familie”, a precziat și dr. Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Potrivit medicilor clujeni, diagnosticul de gripă se stabiliește prin consult medical și se confrimă prin testare rapidă.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: