270 de președinți de secții de vot din județul Cluj s-au retras înainte de referendum

270 dintre președinții celor 656 de secții de votare care vor fi deschise sâmbătă și duminică în județul Cluj pentru referendum s-au retras.

Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, în Corpul Experților Electorali din județ sunt înscrise 1.800 de persoane, astfel că există o rezervă suficientă.

„În județul Cluj sunt 656 de secții de votare cu tot atâția președinți, din care circa 270 au renunțat din diverse motive și se înlocuiesc, câtă vreme în Corpul Experților Electorali din județ, de unde au fost trași la sorți, sunt înscrise 1.800 de persoane. Mulți au renunțat din motive personale, nu vor fi în localitate, merg la nunți, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legătură cu boicotul despre care se vorbește. Nu există pericolul ca de referendum să fie secții de votare fără președinți, înlocuirile se rezolvă în timp util”, a spus Anca Groza, președintele BEJ Cluj, citată de Mediafax.

Potrivit acesteia, președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiunile legale.

Un președinte de secție de votare la referendum este remunerat cu 190 de lei pe zi, pentru o perioadă de 5 zile, adică 950 de lei brut.

Românii vor fi întrebați la referendum dacă sunt de acord cu legea de revizuire a Constituției în forma adoptată de Parlament. Inițiativa prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie și nu pe cea consimțită între soți.

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: