Prezență record la Cluj, la alegerile europarlamentare și referendum. Referendumul va fi validat!

Prezența la urne în județul Cluj, la alegerile europarlamentare, a fost de peste 61%. La referendum, prezența a fost de peste 56%. Doar județul Ilfov a avut o prezență mai mare.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), la ora 21.00, când s-au închis secțiile de votare, prezența la vot la alegerile europarlamentare era, la Cluj, de 61%. În ceea ce privește referendumul, prezența la vot afișată la ora 21.00 era de 56,37%. Trebuie precizat că acest procent include și voturile pe liste suplimentare.

Doar în județul Ilfov s-a înregistrat o prezență mai mare la urne decât la Cluj. Astfel, la europarlamentare și-au exprimat opțiunea, potrivit BEC, peste 64% din persoanele cu drept de vot, iar la referendum, aproape 57%.

La aceste alegeri și la referendum s-a putut vota și pe liste suplimentare, respectiv românii au putut să aleagă chiar dacă nu s-au aflat în localitatea de domiciliu, iar cifrele nu reflectă și voturile românilor din Diaspora. În întreaga țară, 1.183.699 de români au votat pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la urne la alegerile europarlamentare a fost, la ora 21.00, de 49,00%, iar la referendum a fost de 41,26%, potrivit BEC, ceea ce duce la validarea consultării publice.

Potrivit primului exit-poll dat publicității, făcut de Institutul de sondare Curs-Avangarde și valabil pentru ora 19.00, la alegerile europarlamentare PSD ar fi obținut 25,8% din voturi, la fel ca PNL. Aceste partide au fost urmate de USR-PLUS, care ar fi obținut 23,9% din voturi, ALDE – 4,9%, PRO România-5,7%, UDMR- 5,4% și PMP, care ar fi obținut 5,2%.

Ne poți asculta și aici: