656 de secții de votare la referendumul pentru redefinirea familiei în județul Cluj

În județul Cluj sunt amenajate 656 de secții de votare, dintre care 181 în municipiul Cluj-Napoca. Secțiile vor fi deschise sâmbătă și duminică, între orele 7.00 și 21.00.

Potrivit secretarului tehnic al Biroului Electoral Județea, Mihai Ursache, la nivelul județului Cluj sunt așteptați la vot 608.156 de alegători, dintre care 276.618 sunt așteptați la urne în Cluj-Napoca.

La nivel național, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară. Un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate.

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secțiilor de votare organizate în țară este de 18.662. Românii care nu sunt în localitățile de domiciliu pot vota în orice secție, pe liste suplimentare. MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că au fost tipărite 21.099.107 de buletine de vot, 95.570 de ștampile cu mențiunea „VOTAT” și peste 19,4 milioane de timbre autocolante.

Clip video lansat de MAI

MAI a lansat și un clip video prin care transmite informații despre modalitatea de vot la referendumul din acest weekend. În conținutul clipului se menționează, succint, câteva norme pentru respectarea Legii electorale.

Clipul video este intitulul „Tu votezi! MAI te informează” și conține informații precum „intră singur în cabină” sau „votează legal”.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

Întrebarea de la referendum

Referendumul pentru familie, care se va desfășura pe 6 și 7 octombrie, are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, prima de după 1989. Inițiativa, semnată de peste 3 milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei „între soți”, după cum scrie, în prezent, la art. 48, alin. (1) al Constituției, cu căsătoria liber consimțită „între un bărbat și o femeie”.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Program special la Direcția de Evidență a Persoanelor

Pentru a veni în sprijinul celor ale căror acte de identitate au expirat, dar care doresc să participe la referendum, Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca va avea program de lucru și în weekend. Astfel, ghișeele vor fi deschise sâmbătă și duminică între orele 7.00 și 21.00.

X
X
X