Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluţiei la Cluj-Napoca, aproape imediat după discursul de la Bucureşti al lui Nicolae Ceauşescu. Zeci de persoane participă la manifestările organizate astăzi.
La ora 10.00, la Astoria a avut loc o slujbă religioasă și depuneri de jerbe de flori.
Participanții au plecat apoi în marș pe strada Regele Ferdinand, Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Piața Ștefan cel Mare, Calea Turzii. Printre cei care au depus coroane de flori la Monumentul „Stâlpii Împușcați”, din Piașa Unirii, s-a numărat și primarul Emil Boc.
La ora 12.00 a avut loc o slujbă în Cimitirul Eroilor, urmată de depuneri de coroane și intonarea imnului Eroilor, cu defilarea gărzii militare de onoare.
Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluţiei la Cluj-Napoca, aproape imediat după discursul de la Bucureşti al lui Nicolae Ceauşescu, întrerupt de huiduielile mulţimii adunate la mitingul organizat de PCR în faţa sediului Comitetului Central.
La Cluj-Napoca, Revoluția a început în Piaţa Libertăţii, devenită Piaţa Unirii, unde întreruperea discursului lui Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinată, aproape de ora 13.00, de scriitorii clujeni, de la geamul Asociaţiei Scriitorilor şi al revistei Tribuna, cu scandarea „Victorie”, iar ulterior, în jurul orei 15.00, grupul de 10-15 persoane, condus de actorul Călin Nemeş, a constituit catalizatorul revoltei. Acesta s-a adresat trecătorilor din piaţă şi le-a cerut să se solidarizeze cu timişorenii, strigând „Timişoara, Timişoara”, iar, la apariţia militarilor, şi-a desfăcut haina şi s-a îndreptat spre aceştia. Apoi, militarii au început să tragă, atunci fiind înregistraţi primii morţi şi răniţi ai Revoluţiei clujene, printre răniţi fiind şi Călin Nemeş.
În jurul orei 14.00, pe platforma industrială a oraşului, muncitorii care au ieşit din schimbul întâi de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) s-au adunat în faţa întreprinderii, iar lor li s-au alăturat cei care ar fi urmat să intre în schimbul al doilea. Sute de oameni s-au încolonat şi au pornit pe jos spre centrul oraşului, informează Mediafax.

S-a tras în Piaţa Libertăţii, la Fabrica de Bere, în zona fostului Hotel Astoria şi în Piaţa Mărăşti. În 21 decembrie 1989, în oraş au murit 26 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite.
Text și foto: Alexandra Ogruțan