O treime dintre elevii clujeni învață în școlile din centru

O treime dintre elevii clujeni învață în școlile din centru, potrivit Pactului pentru Mobilitate, un studiu realizat de specialiști clujeni din mai multe domenii.

„Distribuția elevilor pe unitățile de învățământ o urmează îndeaproape pe cea a școlilor. Cei mai mulți elevi merg în centrul orașului la școală, adică unul din trei elevi care învață în orașul Cluj-Napoca. În cele trei mari cartiere Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni învață 45% dintre elevi. Restul elevilor sunt dispersați în restul orașului!”, se arată în studiu.

De cele mai multe ori, școlile din centru sunt alese de părinți pentru rezultatele înregistrate de acestea în ultimii ani, în ciuda dezavantajului că sunt situate departe de casă. „Dacă aș fi dus-o la școala din cartier, mie ca părinte îmi era mult mai simplu. Motivul principal pentru care am dus-o la școala din centru e că e o școală cunoscută, cu pretenții, unde competitivitatea e foarte ridicată”, a declarat un părinte. Altul crede că la școlile din centru cadrele didactice sunt mai bine pregătite.

De cealaltă parte însă, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj susțin că în ultimii doi ani a apărut o tendință de scădere a numărului de elevi înscriși în școlile din centru. pregătirea cadrelor didactice, mai bună decât la o școală de periferie, ceea ce a dus la suplimentarea numărului de locuri la școlile de cartier.

„Am avut suplimentări la Ghibu, la Hațieganu, Creangă, în Mănăștur, la Agîrbiceanu, în Mărăști, la Titulescu, în Gheorgheni, ceea ce e foarte bine că nu se mai înghesuie toată lumea în centru. În ultimii doi ani am reușit să nu mai suplimentăm clasele pregătitoare din centru, cu excepția școlii Bob. Până acum trei ani era o nebunie. Cred că lumea a început să înțeleagă că ceea ce contează este învățătorul și în rest nu e nimic important la clasele mici”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar.

Ovidiu Cornea

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: