64 de accidente pe pârtiile de schi din județul Cluj, în prima lună a anului

Salvamontiștii Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj și cei ai Asociației Salvamont Vlădeasa au fost solicitați în 68 de cazuri ce au avut loc pe raza județului Cluj, în cursul lunii ianuarie, dintre care 64 s-au înregistrat pe pârtiile de schi.

În alte 3 cazuri echipele de salvare au fost solicitate să intervină în alte zone montane. În total, au fost implicate 72 de persoane, din care 9 cazuri au fost predate către Serviciile de Ambulanță și SMURD, iar o persoană către Medicina Legală, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Salvamontiștii clujeni au întocmit o listă de recomandări, de care schiorii sunt rugați să țină cont:

1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol integritatea corporală sau viaţa altui schior. Schiați responsabil! Responsabilitatea ocolirii celorlalți schiori revine celui care vine din deal. În cazul provocării de leziuni din cauza ciocnirii dintre doi schiori, responsabilitatea nu este numai de natură morală ci este și una legală.
2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj

Ne poți asculta și aici: