Salvamontiștii clujeni au fost solicitați să intervină în 57 de accidente produse pe pârtiile din județul Cluj în perioada vacanței de iarnă, între 21 decembrie și 13 ianuarie.
Incidentele au avut loc pe pârtiile de schi de la Muntele Băișorii, Feleac, Buscat și Mărișel. „Cele mai multe accidente s-au datorat neadaptării vitezei de coborâre la nivelul de cunoștințe al schiorului. Totodată, s-a intervenit în alte 6 cazuri, pe pârtiile de sănii sau în zona montană, cel mai grav caz, o suspiciune de fractură de coloană producându-se la săniuș, pe părtia Feleac”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia funcționează Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo.
„Sărbătorile și vacanța de iarnă au reprezentat, din păcate, o perioadă destul de aglomerată pentru salvamontiștii clujeni. Aceștia au fost, ca de obicei, la datorie, și au intervenit prompt și eficient pentru acordarea primului ajutor și pentru salvarea unor vieți aflate într-o evidentă stare de pericol. Îi felicit și le mulțumesc pentru că datorită lor iubitorii muntelui și ai sporturilor de iarnă se pot simți cu adevărat în siguranță”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
În accidentele produse au fost implicate 66 de persoane.
Salvamontiștii clujeni au întocmit o listă de recomandări, de care schiorii sunt rugați să țină cont:
„1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu. Schiați responsabil! Responsabilitatea ocolirii celorlalți schiori revine celui care vine din deal. In cazul provocării de leziuni din cauza ciocnirii dintre doi schiori, responsabilitatea nu este numai de natură morală ci este și una legală.
2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
6. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
7. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
8. Când schiați, purtați întotdeauna cască.
9. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
10. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru- ușor, roșu-mediu, negru-dificil.
11. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani”.
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj