Activitatea judecătorilor de la Tribunalul Cluj va fi în continuare suspendată timp de o oră pe zi, până la sfârșitul săptămânii

Activitatea judecătorilor de la Tribunalul Cluj va fi în continuare suspendată timp de o oră pe zi, până la sfârșitul săptămânii, cu toate că premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta proiectul de modificare a Ordonanței 7 pe legile justiției.

Magistrații sunt nemulțumiți că nu au avut timp să consulte actul normativ, a declarat, pentru EBS Radio, judecătorul Cristian Danileț. „Practic se mențin aceleași tensiuni ca acum zece zile, nu se rezolvă nimic cu noua ordonanță. Protestele continuă până vineri inclusiv, iar vineri din nou ne adunăm și decidem ce facem pe mai departe. Sigur, trebuie să vedem și noi ordonanța în Monitorul oficial, pentru că de fiecare dată am constatat că se discută ceva în Guvern și ulterior în Monitorul oficial apare altcumva”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

CSM a avizat negativ proiectul

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență 7 pe legile justiției. Avizul este, însă, consultativ.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după ședința plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanței pe legile justiției. „Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanțe vătămătoare pentru justiția română, precum și despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperare loială cu instituțiile justiției, din păcate. Am auzit de atâtea ori în spațiul public discutându-se despre cooperarea loială a instituțiilor statului român conform exigențelor Constituției României. Din păcate, este o distanță mare de la discuție la practică. Nu am dori să avem blocată Justiția, nu aș dori să fac aici o analiză mai altfel decât analiza pe care o puteți vedea pe site-ul Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

Vorica Dăncilă: „Noile prevederi reflectă propunerile magistraților”

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiției, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. „Aprobăm în ședința de astăzi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor profesionale din domeniul juridic, în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, delegarea procurorilor în funcții de conducere și la promovarea în funcțiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, luăm măsuri și pentru salarizarea corespunzătoare a specialiștilor IT care lucrează în sistemul judiciar. Începând cu această lună toți specialiștii IT care lucrează în justiție vor benefica de aceleași drepturi salariale”, a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit Mediafax, ordonanța de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiți numai dintre procurori, nu și dintre judecători așa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuția Secției de procurori din CSM, nu la plenul CSM, așa cum era în ordonanța inițială de modificare a legilor justiției.

De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcții de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : „Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmițând că două secții din cadrul Direcției rămân, din această cauză, fără procurori-șefi.

Ne poți asculta și aici: