Activitate suspendată la Tribunalul Cluj. Se judecă doar cauzele urgente

Activitatea judecătorilor de la Tribunalul Cluj este suspendată în această săptămână. Acest lucru înseamnă că vor fi judecată doar cauzele urgente.

„Prin hotărârea Adunării generale a judecătorilor de la Tribunalul Cluj s-a decis suspendarea temporară a activității Tribunalului, în sensul că se vor judeca doar cauzele urgente, acest lucru însemnând cauzele care se referă la inculpați arestați preventiv sau arestați la domiciliu sau cu alte măsuri preventive, ordonanțe președințiale, ordine de restricție, cauze considerate urgente. Pe de altă parte, urgența unei cauze poate fi apreciată doar de către judecătorul care o judecă. Considerăm că este necesarea prezentarea celor care sunt citați în instanță pentru termenele pentru care au citați”, a declarat, pentru EBS Radio, Simona Trestian, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.

Magistrații au luat această decizie, la sfârșitul săptămânii trecute, când au ieșit în fața Palatului de Justiție din Cluj, în semn de protest față de modificările legislative din ultima perioadă din domeniul justiției.

Și magistrații de la Judecătoria Cluj și-ar putea suspenda activitatea, dar numai după ce va fi convocată Adunarea generală a judecătorilor.

„Ordonanța 7/2019 aduce modificări la legislația primară în domeniul Justiției. (…) Nemulțumirile vizează în special statutul. În primul rând că dacă prin modificările la reglementările aduse acum un an se insista pe separarea carierelor, se pare acum că separarea carierelor nu mai este așa de importantă. Judecătorii, de exemplu, pot accede, dacă au fost procurori înainte, în funcții de conducere la Parchete, desi s-ar putea să nu mai activeze ca procurori de 15 ani. (…) În al doilea rând, procurorii, dacă au activat de exemplu 17 ani ca procurori în parchete și un an ca judecător, au 18 ani vechime, se pot pot duce la Înalta Curte de Casație și Justiție, pot accede, în sensul că pot candida, ceea ce nu este normal. Tot prin această ordonanță s-a introdus o condiție a bunei reputații, nimic rău în asta, să fii judecător cu bune reputații e esențial. Introducerea condiției bunei reputații, care nu ține de abateri disciplinare, pur și simplu este un criteriu total nedefinit în legislație așa cum este prevăzut în această Ordonanță, ca temei de exludere din magistratură, într-adevăr lăsată la îndemâna CSM-ului, ca și garant al independenței. Dar totuși, fără nicio reglementare minimă, ce conduită trebuie să avem ca să avem bună reputație, trebuie să știm”, explică judecătorul Mihai Ghica, de la secția Penală a Judecătoriei Cluj:

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: