FOTO & VIDEO | Magistrații de la Tribunalul Cluj au protestat în fața Palatului de Justiție. De luni, activitatea va fi suspendată

Magistrații de la Tribunalul Cluj au protestat în această dimineață în fața Palatului de Justiție. Adunarea generală a decis ca începând de luni, 25 februarie, activitatea judiciară să fie suspendată.

Protestul a durat o jumătate de oră. Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis suspendarea activității de săptămâna viitoare. „Vom intra în săli doar pentru cauzele urgente, cauzele cu arestați, cauzele cu minori. Este o formă de protest ca urmare a încălcărilor grave, de către Guvern, a principiilor separației puterilor în stat și a imixtiunilor continue în activitatea judiciară. Vrem să se ralieze toți colegii judecători și procurori din țară la acțiunea clujeană și, de asemenea, Parlamentul să respingă Ordonanța 7 cât de urgent se poate, prin dezbateri organizate la Parlament”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.

La protestul magistraților de astăzi au participat și alte câteva zeci de clujeni, care au dialogat apoi cu Cristi Danileț.

Adunarea generală a Tribunalului Cluj a mai decis declanșarea procedurii de revocare a membrilor CSM. „Membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept <șobolani> în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior”, se mai arată în decizia adoptată.

„Susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ, solicităm Președintelui CSM și Președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile; solicităm Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție; solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale; solicităm către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporulu”, se mai arată în decizia adoptată de Adunarea generală a Tribunalului Cluj.

Text, foto și video: Ovidiu Cornea