„Alianța Vestului” nu mai primește, deocamdată, noi membri. Nicolae Robu: „Am compromite ideea”

Primarul Nicolae Robu a declarat că „Alianța Vestului”, din care fac acum parte Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, nu poate accepta, deocamdată, și alți edili, pentru că asta ar duce la compromiterea ideii.

„Ați văzut că se vorbește foarte insistent despre extinderea alianței. Sunt deja multe orașe care și-au arătat interesul de a intra în alianță. Cu tot respectul pentru toate orașele din România, pentru primarii lor, eu am rugămintea să se înțeleagă un lucru: dacă acum ne-am înmulți în asociație, peste noapte, pripit, am compromite această idee, pentru că lumea vrea să vadă rezultate concrete cât mai repede. Ideea în sine este salutată de foarte multă lume. Acești oameni au așteptări. Dincolo de toate principiile frumoase pe care noi le-am spus, oamenii au așteptări și dacă așteptările lor nu sunt onorate, nu vin și rezultate concrete, unele într-un timp scurt, altele, când e vorba de obiective mari, într-un timp mai lung, evident, lumea va fi dezamăgită. Se va ajunge la concluzia că este încă o formă fără fond, încă o așteptare înșelată și am face rău comunităților noastre dacă am crea o nouă dezamăgire. Așa că trebuie să o luăm pas cu pas, vom fi deschiși, stăm de vorbă, putem fi contactați și acum, însă trebuie să se înțeleagă că abordarea rațională este una foarte moderată în ideea celor mai spuse mai devreme. În prim plan trebuie să fie producerea de rezultate”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, citat de Mediafax.

El a precizat că cei patru primari, care au constituit alianța, vor pune presiune pe guvernanți pentru a se realiza o serie de proiecte importante. „Este un demers curat, firesc pentru vremurile pe care le trăim. Noi, printre altele, vom pune și presiune, vom face lobby pe lângă Guvernul României, pentru că din acea listă de obiective, o parte țin de Guvernul României. Dacă el le acordă prioritate, ele se înfăptuiesc și noi vrem să se înfăptuiască mai repede. Nu vrem să mai treacă încă 30 de ani și evident când vorbești ca primar al unui oraș e una, și când vorbești din partea unei astfel de alianțe care reprezintă de fapt pilonii pentru o bună parte de țară, motoarele pentru o bună parte de țară, că noi gândim lucrurile nu doar pentru cele patru orașe, ci pentru toată această parte de țară, în care noi suntem unitățile administrativ-teritoriale exponențiale, atunci altfel trebuie să fim ascultați și la București, și la Bruxelles, și oriunde”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a mai spus că scopul Alianței nu este desprinderea de România, așa cum a auzit zvonuri.

„Pentru prima dată în istorie, patru orașe importante, dintre cele mai importante ale țării, dar cu tot respectul pentru celelalte care nu sunt în grupul nostru, deocamdată cel puțin, s-au unit și își asumă responsabilități foarte mari și doresc să se schimbe ceva în România, să trecem de la aceste vorbe frumoase despre descentralizare, despre subsidiaritate, la fapte, să renunțăm la acest centralism exagerat pe care și la 29 de ani de la Revoluție noi îl avem în România. Sunt prostii fără seamăn toate aceste speculații că se vrea desprinderea din România. Noi suntem patrioți toți patru (n.r. primari), ținem la țara noastră, tot ce facem noi se întâmplă și se va întâmpla în statul unitar România, așa cum scrie în Constituția noastră. Am subliniat că demersul nostru se înscrie în spiritul Declarației de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ce să facem noi mai mult ca să înlăturăm astfel de speculații? Nu putem mai mult. Înseamnă că atât îi duce mintea pe unii să speculeze, să denatureze realitățile”, a explicat Nicolae Robu.

Primarii din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad au semnat, sâmbătă, la Timișoara, documentele de înfiinţare a „Alianţei Vestului”.

Ne poți asculta și aici: