Amintiri din discotecile comuniste, la EBS Radio: Puneam două-trei piese lente, să aibă timp băiatul să afle în ce cămin stă fata cu care dansa

Sorin Lupașcu este DJ de peste 40 de ani și a povestit la emisiunea „Tibi or not to be”, de la EBS Radio, cum se distrau tinerii în discotecile din perioada comunistă.


„Poate n-o să vă vină să credeți, dar pe vremuri băieții dansau cu fetele… Se atingeau, se strângeau și nu pot să zic că numai băieții strângeau fetele. Asta înseamnă comunicare, asta înseamnă sentiment, asta înseamnă implicare socială, asta înseamnă manieră, învățătură și de aici construiești o întreagă clădire, pentru că pornești de la fundament, de la sentiment, și atunci vine și comunicarea și prețuirea, toate se adaugă una peste alta. Astea nu le vezi acum”, a povestit Sorin Lupașcu în discuția cu Tiberiu Crișan.

El spune că în prezent fetele vorbesc în cluburi „dar numai pe telefon, prin viu grai nu”. Sorin Lupașcu își amintește că în discotecile din anii 80 erau mai multe fete decât băieți. „Puneai la fiecare a patra sau a cincea piesă o melodie lentă. Dar nu puneai una, deci eu personal nu am pus niciodată doar una, totdeauna am pus două. De ce? Pentru că pe o melodie băiatul nu apuca să afle de la fată în ce cămin și la cameră stă. Nu-i ajungea timpul pe o singură melodie să o vrăjească”, povestește cu umor DJ-ul.

Sorin Lupașcu a dezvăluit ascultătorilor EBS Radio cum era alcătuit playlistul unei discoteci. „Dosarul pe care îl depuneam pentru avizarea muzicii era un dosar extrem de stufos. Aveai un playlist care se numea repertoriu maximal, unde aveai toate melodiile pe care voiai tu să le difuzezi vreodată. Erau scrise cu text, interpret, autor, producător, durată. În spatele acestui repertoriu erau trecute toate textele în original și traducerea, la care se adăuga și textul de prezentare al piesei. Deci dacă voiai să zici ceva despre piesa aia, aveai un text cu care o prezentai. Toate aceste documente trebuiau avizate”, spune Sorin Lupașcu.

El și-a amintit la emisiunea „Tibi or not to be” și despre examenul pentru obținerea atestatului de „prezentator discotecă”, așa cum erau numiți DJ-ii în acea perioadă. „Dădeai trei examene: unul scris, unul oral și o probă tehnică. La examenul scris zice: California Dreaming, știți cine cântă această piesă? Știți cine a mai cântat-o?. Știți de unde este această formație, puteți să ne indicați două-trei țări în care au mai avut concert? Puteți să ne indicați și alte albume ale formației? Asta în condițiile în care nu aveai nicio sursă de informații”, a mai spus Sorin Lupașcu.

El participă și acum la spectacole retro în țară sau în străinătate. La Cluj, Sorin Lupașcu este amfitrionul expoziției multimedia „Disco BTT”, care poate fi vizitată în Piața Ștefan cel Mare, nr. 18.

Foto: Tiberiu Crișan

Ascultă aici toată discuția dintre Sorin Lupașcu și Tiberiu Crișan, de la EBS Radio:

 

X
X
X