Interviurile EBS | Alexandra Felseghi, regizor, dramaturg și trainer: În momentul în care scrii de mână, altfel începi să gândești fraza

Alexandra Felseghi, regizor, dramaturg și trainer, a vorbit într-un interviu acordat lui Adrian Ardelean, la EBS Radio, despre avantajele scrisului de mână, dar și despre ce înseamnă scrierea creativă.

„Eu susțin foarte mult scrisul de mână. În momentul în care scrii de mână ești mult mai atent la cursivitatea frazelor pentru că știi că nu vrei să ai tot felul de porcușori pe hârtie și atunci stai puțin înainte și gândești și pe urmă formulezi o frază. În momentul în care scrii pe calculator, chiar și dacă scrii prostii, nu vezi greșelile, poți oricând să ștergi, poți oricând să revii asupra textului. Ai prea multă libertate sau s-ar putea să îți scape niște lucruri tocmai pentru faptul că arată perfect un fișier Word, dar în momentul în care scrii de mână altfel începi să și gândești fraza”, a spus Alexandra Felseghi.

Regizoarea susține săptămânal un atelier de scriere creativă, adresat nespecialiștilor.

„Cred că într-o primă fază să fii creativ în scris înseamnă să fii sincer, să știi ce vrei să spui și să poți să folosești cuvintele în așa fel încât să sprijine cât mai mult trăirile pe care le ai și părerile pe care vrei să ți le expui. (…) Mie îmi place să cred că un scriitor bu e și un cititior bun și sunt mulți care mă întreabă: hai să vedem ce manuale de scris pot să folosesc și să le consult ca să pot să scriu mai bine. Din punctul meu de vedere, cred că scrisul e o meserie super-practică, înveți foarte foarte multe citind mult, mai mult decât să înveți dintr-un manual niște definiții. Ca să înțelegi și să folosești niște elemente ale scrisului trebuie să ai exercițiu și atelierul asta susține de fapt: un cadru în care să poți să îți exersezi scrisul”, a mai spus Alexandra Felseghi.

Ascultă aici integral interviul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: