Angajații Penitenciarului Gherla au protestat la Oradea, alături de colegi din alte județe

Zeci de angajați ai penitenciarelor au protestat la Oradea și Ploiești. Ei cer demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză că nu s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește plata orelor suplimentare şi standardele privind condiţiile de lucru din penintenciare.

Protestatarii s-au adunat în faţa Penitenciarului Oradea cu pancarte cu mesaje precum „Stop discriminării”, „Legile sunt date pentru a fi aplicate”. Ei au scandat „Tudorel demisia”, „Tudorel, Minciunel”, „Cu aşa conducători, o ţară de infractori”, „Dumnezeu cu noi, DNA pe voi” sau „Primisiuni deşarte, prosteală ca la carte”.

„Cerem demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi protestăm faţă de refuzul acestuia de a rezolva problemele legate de îmbunătățirea condițiilor de muncă și de respectare a drepturilor agenților, ofițerilor și personalului civil din penitenciare. Ministrul Justiției a promis acum un an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate. În plus, în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite. Deşi Toader s-a angajat în urmă cu 6 luni că acestea vor fi plătite, nu s-a ținut de cuvânt. Mai cerem stoparea împuternicirilor ilegale şi reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior pentru încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de un an permisă de lege”, a spus Ovidiu Bota, liderul Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla, citat de Mediafax.

El a precizat că, dacă revendicările nu vor fi rezolvate, angajaţii din penitenciare vor contiua acțiunile în instanțele civile și penale împotriva ministrului Justiției și vor recurge la blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului lor de a lucra în condiții de lucru improprii.

Și în Prahova, aproximativ 50 de angajați ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Ploiești și Penitenciarului de femei Târgșoru Nou au protestat în fața închisorii din Ploiești, cerând condiții mai bune de muncă, mărirea salariilor şi plata orelor suplimentare.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: