Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Angajatori: Lucrul în echipă și abilitățile de comunicare sunt la fel de importante precum calitățile tehnice ale tinerilor ingineri sau IT-iști

Lucrul în echipă și abilitățile de comunicare sunt la fel de importante precum calitățile tehnice ale absolvenților din domeniul ingineriei sau al al IT-ului. Acesta este mesajul transmis studenților de mai mulți angajatori, care au participat la Zilele Carierei la UTCN.

Deși rata de inserție în muncă a absolvenților din domeniul tehnic este de aproximativ 90%, o parte dintre angajatori au spus că numeroși tineri, inclusiv cei cu rezultate școlare foarte bune, au dificultăți de adaptare la mediul de lucru.

„Studenții nu au pregătirea necesară pentru a lucra în echipe și asta am punctat și aici. Noi, automat, cu internii, cu studenții pe care îi preluăm, asta facem, îi pregătim să lucreze în echipă”, a declarat Constantin Chifor, CTO al unei firme care dezvoltă soluții integrate de comunicare pentru companii.

„Eu sunt de părere că atâta timp cât există disponibilitatea de a învăța și motivația de a face asta poți să înveți orice, inclusiv să colaborezi cu ceilalți. Avem înțelegere față de studenții care vin la noi, deci de preferat să fie cel puțin o bază și pentru acestea, nu doar cunoștințele tehnice, ca să lucrăm și să învățăm puțin mai repede”, susține Daliana Olah, de o companie de dezvoltare de softuri.

Studenții consideră că dincolo de pregătirea în specialitatea studiată, universitatea trebuie să îi stimuleze spre activități din afara curiculei, care să le dezvolte competențele extra-tehnice.

„Pe viitor aș vrea să văd o trecere mai lină între partea asta de universitate și companii. Asta implică, în timpul celor patru ani de universitate, mai multe activități extracuriculare făcute de companii”, susține Cezar, un student în anul IV la Automatică. „De exemplu, eu am o profesoară care, dacă participăm la activități extracuriculare, ne dă 0,5 puncte la examen. Și așa ne încurajează ea să ne implicăm și să facem altceva. E bine să găsești un echilibru, să nu neglijezi facultatea, dar să găsești timp să faci și altceva înafara ei”, a povestit o altă studentă de la UTCN.

Pregătirea tehnică rămâne principala preocupare a Universității clujene, dar în cadrul instituției funcționează și un Centru de Consiliere în carieră, care îi stimulează pe tineri să își lărgească aria de pregătire. „Avem consilieri de carieră la nivelul facultății, avem consilierii de studiu și cred că fiecare cadru didactic începe să le sublinieze importanța acestor competențe, care sunt apreciate de către angajatori”, spune prorectorul UTCN, Daniela Manea.

Întâlnirea dintre angajatori, studenți și cadre didactice a avut loc în cadrul evenimentului „Zilele Carierei la UTCN”. Manifestarea continuă până vineri, cu expoziții tehnice ale companiilor, vizite la firme și simulări de interviuri pentru studenți.

Text și foto: Ovidiu Cornea