Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Ionuț Danci, unul dintre inventatorii husei care ne spune dacă stăm corect pe scaun: „Tehnologia ar trebui să lucreze pentru mine, nu să interacționez tot timpul cu ea”

Ionuț Danci, student la UTCN, a vorbit la EBS Radio despre husa inteligentă pe care a creat-o împreună cu mai mulți colegi de facultate, despre marile boli ale secolului XXI, inclusiv despre pericolele pe care le aduce tehnologia, dacă nu știm să o folosim cu cap.

Ionuț Danci, în studioul EBS Rado. Foto: Tiberiu Crișan.

Student în anul patru, Ionuț Danci, a vorbit la emisiunea „Tibi or Not To Be”, moderată de Tiberiu Crișan la EBS Radio, despre Officer – husa inteligentă care ne avertizează când nu stăm corect pe scaun, proiect cu care echipa din care face parte a obținut locul II la un concurs de idei de business, organizat de universitate.

„Officer e o husă bună pentru orice scaun de birou, orice scaun ergonimic. Este ca orice husă, tu doar o ei și o pui pe scaun, ca o pernă. De obicei, oamenii își costumizează scaunul și îl fac al lor”, a explicat Ionuț.

În primul rând, spune el, au reușit să dezvolte o nouă tehnologie. „Este vorba de un nou senzor, care măsoară poziția pielii prin haine și atunci putem să ne dăm seama cât de departe ești de spătarul scaunului sau cât de tare apeși pe scaun, prin intermediul unor senzori pe care i-am integrat în această husă. Din poziția ta pe scaun noi ne dăm seama dacă stai corect sau nu. De exemplu, poate apeși prea tare cu partea stângă sau poate nu e destul de centrat scaunul. Și chestia asta, pe termen lung, dacă stai în fiecare zi câte opt ore la birou, cum fac majoritatea dintre noi, este foarte dăunătoare pentru spatele lor. De asta observăm oameni de 30 de ani care trebuie să meargă la kinetoterapeut, la masaj, săptămânal. Asta nu este o chestie normală, ci este una care se întâmplă datorită faptului că avem un obicei prost de a sta pe scaun”, a spus Ionuț Danci.

Senzorul, a explicat el, este unul asemănător cu cel din telefoanele mobile, de la touchscreen. Când tu apeși, telefonul știe în ce parte ai apăsat, iar la fel se întâmplă și în cazul husei.

„Când tu apeși cu spatele, știm cât de tare și în ce parte apeși pe scaun, cu ce zone ale spatelui. În același timp, senzorul pe care l-am făcut măsoară și distanța pe care o ai tu de scaun, iar dacă ești lipit de scaun, și presiunea pe care o exerciți asupra punctului de interes”, a explicat Ionuț la EBS Radio.

Crearea lui Officer a durat pentru că, la început, echipa din care face parte și Ionuț nu știa ce vrea să măsoare și ce ar trebui să măsoare. „Am făcut un senzor care măsura niște chestii și apoi ne-am întrebat <<Cum interpretăm datele astea și ce facem cu ele?>>”, a mai spus el.

Așa au ajuns să ia legătura cu un kinetoterapeut de la care au cerut o validare a conceptului. Specialistul a venit cu partea de știință, de medicină, spune Ionuț, lucru care lor le lipsea și apoi au început să măsoare și să interpreteze datele așa cum trebuie.

Ca să asigure că fiecare spate este tratat cum trebuie au făcut un mod de calibrare. „Astfel, apeși un buton, după care urmează o procedură care apare pe un ecran timp de cinci secunde, care te îndrumă spre o poziție corectă pe scaun. În momentul în care ajungi la poziția bună, apeși un buton pe care scrie calibrare și noi preluăm înălțimea și greutate și astfel adaptăm măsurătorile senzorilor la corpul tău”, a spus Ionuț.

S-au gândit foarte bine, inclusiv cum să averizeze userul că nu are o poziție corectă pe scaun. „Ne-am gândit ce faci toată ziua la lucru? Stai cu ochii în ecran. Și atunci mi se părea că cel mai natural mod în care poți fi atenționat este să primești o notificare în dreapta jos pe ecranul calculatorului. Să nu te deranjeze, sa nu te sidtragă de la lucru”, a mai explicat el.

Cu Officer, tinerii vor să iasă pe piață în luna aprilie a anului viitor. Au în plan trei sau chiar patru variante de comercializare cu diverse grade de complexitate a husei. „Unii au nevoie de anumite funcționalități. Unii vor doar să știe dacă stau corect, alții vor statistici, alții doresc sfaturi de la medici, deci vor fi mai multe variante ale acestui produs”, a spus Ionuț Danci.

„Oamenii sunt învățați să fie mai singuri decât acum 10 ani”

Ionuț a vorbit la EBS Radio și despre cât timp petrecem pe rețelele de socializare, depresie și tehnologie, în general. El spune că cele mai mari probleme ale acestui secol sunt durerea de spate și depresia.

„Oamenii au dezvoltat tot felul de mecanisme de apărare împotriva depresiei. Pun trei posturi pe Instagram și se uită la un film trist. Pe Instagram scriu apoi „I’m feeling sad today”. Acum 30 de ani era considerată o problemă faptul că ești trist. Acum e normal pentru că vezi pe Instagram sau Facebook alți oameni care sunt la fel și cazi într-o rutină în care crezi că depresia ar fi ok”, a spus Ionuț.

El are impresia că oamenii sunt învățați acum să fie mai singuri decât erau acum 10 ani, cu toată digitalizarea de care avem parte.

„Pentru că ai toate device-urile care te înconjoară, poate ai tabletă, ai un laptop, telefon, poate și un smartwatch, poate ai și televizor acasă. Atunci nu mai ai nevoie să vorbești cu oamenii pentru că ai cinci ecrane care îți dau informații în același timp. Nici nu ai putea să preiei atâta informație, atât imput”, a spus tânărul.

De altfel, prima lui idee a fost o aplicație care să măsoare câți metri dăm scroll pe telefon. Asta pentru că noi am ajuns să parcurgem mai mulți metri făcând scroll decât pași fizic.

„Ideea a fost o aplicație care efectiv măsoară câți metri dai scroll pe Facebook într-o zi și pe Instagram. Mi s-a părut că e o metrică ce îi va face pe oameni să își dea seama cât de alarmantă e problema asta. Nu este problematic să stai patru ore pe telefon, e problematic să îți petreci patru ore pe zi pe o rețea socială să te uiți la poze pe care le-au pus alți oameni, fără să interacționezi direct cu ei. Acolo e problema”, a spus Ionuț.

Toți facem acest lucru și îl și acceptăm, inclusiv el, care admite că își dă seama când petrece prea mult timp pe o pagină de socializare. Dar și-a dat seama și de alt lucru. De acolo și moto-ul lui, pe care îl are în minte tot timpul când încearcă să dezvolte tehnologie.

„Motto-ul meu este: tehnologia ar trebui să lucreze pentru mine și să mă ajute. Nu ar trebui să interacționez tot timpul cu ea. Ea ar trebui să îmi faciliteze acțiunile, ca să am mai mult timp să fac ceea ce îmi place sau să-mi ușureze munca. Nu să stau tot timpul cu telefonul în mână când fac ceva”, a spus Ionut.

El este de părere că fiecare om ar trebui să-și dea seama că este foarte bine că avem tehnologie și acces la ea și că este clar un pas nou în civilizație.

„Dar trebuie să îți dai seama unde e limita, cât de multă tehnologie e bună, cum să o folosim. Tehnologia poate fi foarte folositoare, dar poate fi și o armă…Dar trebuie să ne educăm în a folosi tehnologie, e un plus, dar trebuie sa ne învățăm cu plusul acesta”, a mai spus Ionuț Danci.

Ascultați interviul integral acordat de Ionuț Danci moderatorului emisiunii „Tibi or Not To Be” de la EBS Radio, Tiberiu Crișan.

X
X
X