Aplicația care transformă notele bune obținute de elevi în bilete la spectacole. Cum văd tinerii Clujul secolului XXI

Parc iluminat din surse regenerabile în cartierul Mărăști, clădiri de sticlă în Piața Mihai Viteazu și o aplicație care transformă notele bune în reduceri la spectacole. Sunt câteva din cele mai ingenioase soluții propuse de liceenii din oraș pentru Clujul secolului XXI.

Echipe care au cuprins tineri de la zece licee clujene au lucrat pe parcursul unei luni la dezvoltarea unor idei care să răspundă la problemele Clujului.

„Ne-am gândit la o aplicație, adică elevii să fie premiați pentru ceea ce fac, adică să fie premiați cu bilete la teatru, la film, să fie mai motivați să pună mâna pe carte, să învețe”, spune o elevă de la Colegiul Tehnic Napoca, membră a echipei care a contribuit la dezvoltarea aplicației.

„Noi ne-am propus să oferim Pieței Mihai Viteazu o nouă identitate: să aducem și să implementăm grădini verzi, care să crească pe clădirile noi, acestea să fie construite din sticlă, un material foarte estetic și frumos”, a spus, pentru EBS Radio, un tânăr de la Colegiul Național Nicolae Bălcescu din Cluj, care s-a ocupat de realizarea proiectului de modernizare a pieței din centrul clujului.

Elevii au fost simulați să își dezvolte imaginația și spiritul inovativ pornind de la probleme concrete din comunitate, spune Mihai Pop, coordonatoul inițiativei: „Rezultatele sunt pur și simplu fascinante și ne-a bucurat foarte mult să vedem că membrii juriului au adresat niște invitații oficiale de a merge către Centrul Cultural Clujean, către Primărie, pentru a continua discuțiile în urma prezentărilor, care se integrează în niște linii de dezvoltare pe care se lucrează în prezent și în care s-ar dori a fi realizată și implicarea tinerilor”.

Programul, intitulat Innovatory, a fost dezvoltat de un ONG, iar cele mai bune proiecte au fost premiate în cadrul unei gale a evenimentului. 120 de elevi, grupați în 27 de echipe, au participat la această competiție. Proiectele au fost jurizate de reprezentanți ai Primăriei, ai Centrului Cultural Clujean, ai Grupului Pont și ai Inspectoratului Școlar.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: