Aplicație pentru apicultori, dezvoltată de elevi, premiată la Gala „Zece pentru Cluj”

Ce au în comun albinele cu IT-ul? O aplicație. Cel puțin acesta este răspunsul pe care îl dau mai mulți elevi clujeni, care au creat un program care ajută apicultorii să monitorizeze, chiar și de la distanță, stupul de albine.

Cei cinci tineri care au dezvoltat aplicația, elevi în clasele a 10-a, a 11-a și a 12-a la Liceul „Avram Iancu”, muncesc de aproape jumătate de an la punerea în practică a ideii lor. „Avem un pachet de senzori, care sunt conectați pe telefon și transmit date în timp real de la stupi la telefon, care le centralizează prin intermediul unor grafice și a unui carnet de stupină”, susșțin tinerii.

Echipa tinerilor, denumită „Itech”, a câștigat premiul secțiunii de IT de la Gala „Zece pentru Cluj”, organizată astăzi. Teodora, Andreea, Ada, Iulia și Denis sunt doar cinci din cei peste 100 de elevi care participă la programul „Descoperă-ți pasiunea în IT”, prin care tinerii sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile tehnice și personale.

„Timp de șapte luni, copiii au avut contact direct cu mediul de IT, unde grupați în echipe de cinci membri, sub îndrumarea unui mentor, au lucrat efectiv la dezvoltarea unor aplicații reale. Ei învață partea de management, partea de colaborare și de muncă în echipă, dar și marketing și promovarea produselor”, a spus Liliana Ștefan Cazacu, președintele asociației care derulează programul.

Gala Zece pentru Cluj, eveniment organizat anual de Primăria Cluj-Napoca, recompensează elevii și profesorii anului, dar și preșcolarii. De asemenea, sunt premiați tinerii cu acitivități deosebite în domenii precum social, artă, științe, mediu și IT. Peste 300 de elevi au fost premiați în cadrul ediției aniversare din acest an, dedicată Anului Centenar.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/10pentruCluj

Ne poți asculta și aici: