Asociația Pro Infrastructură: Un nou sector din Autostrada Transilvania are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură îl contrazic pe Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, care a avansat ideea că în 2019 vor fi inaugurați 118 km de autostradă, și spun că cel mai probabil cifra este de 43 de km. Sunt șanse doar teoretice să fie gata sectorul cuprins între Iernut și Chețani al autostrăzii Transilvania, susțin reprezentanții Asociației.

„În continuare autoritățile afișează disprețul și sfidarea din anii trecuți, promițând cai verzi pe pereți. Avem și o nouă abordare de tipul <nu noi dăm termenele, constructorii spun că finalizează în 2019>. De parcă oficialii CNAIR sunt niște mielușei inocenți care nu înțeleg ce li se întâmplă. Dacă antreprenorii nu respectă graficele de execuție și obligațiile asumate contractual, de ce nu sunt penalizați?!”, scriu reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, pe pagina de Facebook.

Reprezentanții asociației fac referire la declarațiile lui Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, care a spus că în noul an vor fi inaugurați 118 km de autostradă.

„Realitatea este cruntă. În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km, adică loturile 3 (mai-iunie) și 4 (august-septembrie) ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (între Holdea și Șoimuș). În acest moment, este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 să circulăm pe încă aproximativ 8 km din Autostrada A10 între Sebeș și nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancrăm. Restul tronsonului (până la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata în 2019, realist vorbind. Iar sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3) dintre Iernut și Chețani are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate. Așadar, scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km. Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane și minciuni gogonate”, mai precizează Asociația Pro Infrastructură.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere mizează pe inaugurarea a 118 km de autostradă, dar realitatea de la finele anului 2019 depinde de constructori, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al companiei, în cadrul disputei cu asociația Pro Infrastructură.

„Constructorii nu mai au blocaje administrative, dacă vor lucra, vom avea inaugurări”, a spus Șerbănescu, citat de Mediafax. Purtătorul de cuvânt spune că, în relația cu constructorii, CNAIR trebuie să găsească întotdeauna o cale de mijloc, pentru că nici penalizările sau rezilierile nu sunt mereu o soluție, și trebuie ținut cont și de situația economică a constructorilor, precum și de vreme sau alte situații care pot împiedica construcția drumurilor.

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Ne poți asculta și aici: