Asociația Pro Infrastructură: Șanse mici de finalizare a sectoarelor de autostradă din zona Transilvaniei în acest an

Lucrările la tronsoanele de autostradă din zona Clujului care trebuie finalizate în acest an au avansat modest în 2018. Din acest motiv, șansele ca aceste proiecte să fie terminate în 2019, așa cum prevăd contractele, sunt mici.

Pe segmentul autostrăzii Transilvania dintre Chețani și Câmpia Turzii, lucrările au progresat cu doar 15%, ajungând acum la 19 procente, deși termenul de finalizare este vara acestui an.

Pe segmentul dintre Chețani și Iernut, lucrările, ce trebuie terminate în iulie, au avansat cu 40 de procente, gradul de realizare fiind în prezent de doar 60%.

Cel mai mic progres s-a înregistrat pe lotul 1 de pe autostrada Sebeș-Turda, unde lucrările au avansat cu doar 5%, până la aproape 50 de procente. Pe lotul 2, progresul a fost mai mare, de 20 de procente, până la 61% în prezent.

În acest ritm șansele ca aceste patru segmente de autostradă să fie inaugurate în 2019 sunt infime, crede directorul Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea. „Concluzia este foarte simplă. Trebuie să mai așteptăm până anul viitor dacă mai vrem niște kilometri de autostradă. Anul trecut, în toată țara au fost 58 de kilometri, majoritatea au fost în Ardeal, plus un ciot, de 6 kilometri și ceva, lângă București. În 2017, am avut 15 inaugurați, care erau gata din 2016, iar media ultimilor 10 ani este de 40-45 de kilometri. În ritmul ăsta o să ne trebuiască încă vreo 40 de ani să terminăm rețeaua de drumuri rapide și drumuri expres”, a spus Ionuț Ciurea pentru EBS Radio.

Potrivit reprezentantului Pro Infrastructură, singurul obiectiv realizabil în 2019, în ceea ce privește cele două autostrăzi, este o deschidere parțială, pe 8-9 kilometri, pe bretelele scurte dintre Lancrăm și Alba-Iulia, „zona aia care e super-aglomerată aproape zilnic, dacă nu mă înșel cred că în fiecare zi e bară la bară acolo, la orele de vârf”.

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spun că toate termenele de finalizare din acest an trebuie respectate, iar în caz contrar constructorii vor fi penalizați. Anul trecut au fost inaugurați aproximativ 20 de kilometri din autostrada Transilvania și alți 30 din Sebeș-Turda.

Ovidiu Cornea

Citește și: Alin Șerbănescu, CNAIR: „Nu acceptăm niciun fel de rabat în privința celor 118 kilometri de autostradă care trebuie dați în folosință în 2019”

 

Ne poți asculta și aici: