Autoritățile clujene fac primii pași pentru amenajarea râului Someș

Proiectul amenajării râului Someș prinde contur. Consilierii locali clujeni au aprobat astăzi realizarea unui parteneriat cu Administrația Bazinală Someș-Tisa, care va permite accesarea fondurilor europene necesare finanțării lucrărilor.

De asemenea, Consiliul Local a aprobat și Planurile Urbanistice Zonale pentru cele două zone pe care se vor realiza intervențiile. Lucrările vor pune în valoare natura din jurul râului, spune arhitectul Dan Clinci, coordonatorul echipei de organizare a concursului de soluții, câștigat anul trecut de o echipă de arhitecți spanioli. „Nu înseamnă că lași totul pur și simplu, dar identifici care este specificul râului, specific pe care îl poți vedea acum mai sus de podul pietonal din Grigorescu, unde sunt trestii pe mal, este vegetație și îl adaptezi, pentru ca el să poată fi accesat ca o valoare naturală. Îl scoți din paradigma lui de canal și îl aduci în zona râului”, susține Dan Clinci.

De-a lungul Someșului ar urma să fie mai multe spații pentru bicicliști și pietoni, iar accesul către râu este prevăzut să se facă mai ușor. De asemenea, proiectul are în vedere și construirea a patru noi poduri pietonale.

„Zona de la Sala Sporturilor Horia Demian va fi extrem de deschisă, cu terase, cu zonă pietonală, cu un platou care va fi amenajat pentru activități culturale și cu reamenajarea malurilor Someșului într-o manieră extrem de modernă și civilizată”, a spus primarul Emil Boc.

Unii clujeni cred că salubrizarea Someșului ar trebui să devină o prioritate a autorităților. „Râul ăsta face tot farmecul orașului și dacă ne uităm la alte orașe civilizate vedem că și-au pus în valoare râurile mai mult decât noi. Ar trebui în primul rând amenajată albia, să fie curată, degeaba facem altceva. Consolidate malurile și aranjate și amenajate spații pentru oameni, pietoni, pe malul râului. Ar fi extraordinar”, spune un clujean. „Deocamdată cred că este un plan care ar trebui implementat peste zece ani. Cred că acum ar trebui un focus pe ambuteiajele care se produc în centru”, spune o tânără.

O echipă de arhitecți spanioli a câștigat în 2017 concursul internațional de soluții pentru amenajarea râului Someș, premiul fiind chiar valoarea contractului de proiectare, în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Autoritățile pregătesc acum dosarul pentru a depune cererea de finanțare din fonduri europene.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: