Un arhitect și un peisagist propun amenajarea unei plantații de viță-de-vie pe versantul sudic al Dealului Cetățuie. Ideea a fost prezentată, alături de altele, la dezbaterea organizată de Primărie în vederea găsirii unor soluții de amenajare a zonei.
Arhitectul Dan Clinci și peisajistul Nicolas Triboi susțin că amenajarea unei plantații ar respecta o realitate istorică. „Prezența acestei vii este un punct care merită luat în calcul atât din punct de vedere al abordărilor locative, dar care aduce în discuție faptul că prin intermediul versantului sudic al Cetățuii putem restaura sau repara una din imaginile care au construit orașul. Și nu l-au construit doar peisager, ci l-au construit în structura sa, pentru că trebuie să vă reamintesc: orașul Cluj a trăit și s-a dezvoltat comercial foarte puternic datorită plantațiilor de vie. Era un oraș care trăia din vin, un oraș în care clujenii produceau vin, vindeau vin și asta a contribuit foarte puternic, timp de sute de ani, la dezvoltarea orașului”, a spus Dan Clinci la dezbaterea găzduită în clădirea Casino.
Peisajistul Nicolas Triboi a dat exemplele altor orașe europene. „La Praga, la castel, vedem un pic de diversitate, unde avem partea de grădini istorice, cu alei, și avem o zonă mare cu vie, care este gestionată productiv, unde deja s-a creat un eveniment cultural și un peisaj nou, pentru că evident această vie nu a existat. Acum, cine merge la castel ține minte via asta, a plecat și cu sticla de vin, deci s-a creat un peisaj care este productiv și cultural”, a spus peisajistul.
Cei doi specialiști susțin că „alături de Someș, alături de Parcul mare, Cetățuia reprezintă icon-ul Clujului, orașul de la poalele Cetățuii” și că, din acest punct de vedere, amenajarea sa trebuie „făcută conservând valoarea ei de monument”.
Un acces mai plăcut spre zona de panoramă, alei pentru alergare în pantă și chiar transport mecanizat sunt alte idei de reamanajare a Cetățuii lansate de participanții la discuții.
Dezbaterea a prefațat un concurs internațional de soluții pe tema reamenajării zonei Cetățuii, pe care Primăria îl va lansa în primăvara anului viitor. „Lumea își dorește intervenții minime, zona să rămână cu un caracter preponderent natural, dar oamenii își doresc și o accesibilitate mai mare în zona Cetățuie pentru turiști, pentru cetățeni, dar și pentru alte categorii de persoane, persoane cu dizabilități sau părinți cu copii în cărucior”, a declarat, la finalul discuțiilor, Ovidiu Câmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentanților municipalității, proiectul de reamenajare a zonei va trebui să vizeze spațiile publice, proprietate a Primăriei, dar și pe cele private.
Text și foto: Ovidiu Cornea