Brexitul i-ar putea influența pe scoțieni să își dorească independența față de Marea Britanie

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană i-ar putea determina pe scoțieni să voteze în număr mai mare în favoarea independenței față de Marea Britanie, arată un sondaj de opinie, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Scoția a votat împotriva independenței în 2014, dar un referendum ulterior privind ieșirea din UE a reinițiat această dezbatere. În 2016, majoritatea alegătorilor scoțieni au susținut rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce Marea Britanie în ansamblu, a votat pentru ieșire.

Recentul sondaj arată că dacă Marea Britanie va părăsi UE, 47% dintre scoțieni vor vota pentru independență la un alt referendum asupra viitorului Scoției. Datele arată că 43% dintre respondenți ar vota împotriva independenței și 10% nu știu cum vor vota.

Dacă Marea Britanie ar rămâne în interiorul UE și ar avea loc un nou referendum privind independența Scoției, sondajul a arătat că opiniile au fost inversate: doar 43% dintre respondenți ar sprijini independența, în comparație cu 47% care s-ar opune.

Sondajul a fost realizat de Deltapoll, membru al Consiliului de Votare Britanic, care a intervievat 1.022 de alegători scoțieni.

Scoția este una dintre cele patru părți componente ale Marii Britanii, alături de Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Sursa foto: ec.europa.eu

 

Ne poți asculta și aici: