Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Buncărul pentru radioterapie de la Institutul Oncologic din Cluj va fi terminat în acest an

Buncărul pentru radioterapie de la Institutul Oncologic din Cluj, în valoare de 1,1 milioane de euro, va fi terminat în acest an, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Bugetul de investiții al Ministerului Sănătății în acest an este unul istoric, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Cifrele anunțate sunt de 1,1 miliarde de lei, comparativ cu cele 193 de milioane de lei, cât a avut alocate ministerul anul trecut.

„Anul acesta, bugetul pentru investiţii, pentru dotare, al Ministerului Sănătății este unul istoric. În 2017, a fost de 170 de milioane de lei, în 2018 de 193 de milioane de lei, în 2019 de 1,1 miliarde de lei. Anul acesta vom investi masiv în unităţile sanitare, astfel încât să creăm condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor un act medical de calitate”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citat de Mediafax.

Investițiile vor viza, de asemenea, lucrări de construcție, extindere și reamenajare pentru spitale, dar și în echipamente și aparatură performantă.

În acest an, vor fi construite două unități de primiri urgențe, la Oradea și Brașov, a mai anunțat ministrul.

Nici sectorul oncologic nu va fi neglijat, a dat asigurări ministrul Sănătății. „Anul acesta, va fi finalizat buncărul pentru radioterapie al Institutului Oncologic Cluj, în valoare de 1,1 milioane euro, iar în parteneriat cu autorităţile locale vor fi finanţate proiectele tehnice, lucrări de construcţii pentru dezvoltarea în continuare a reţelei de radioterapie în Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Instititul Oncologic Bucureşti, în valoare de 8 milioane de euro”, a mai spus ministrul.

„Vor fi achiziţionate echipamente de radioterapie în valoare de 20 de milioane de euro. Institutul Oncologic Bucureşti, Baia Mare şi Galaţi vor fi dotate cu încă un accelerator liniar, după ce anul trecut s-au livrat şi instalat primele acceleratoare. La Baia Mare a fost, deja, dat în folosinţă primul accelerator, iar celelalte unităţi sanitare din Bucureşti şi Galaţi sunt în procedură de autorizare. De asemenea, se vor achiziţiona echipamente complete de radioterapie pentru Târgu Mureş, Timişoara, Instititul Oncologic Regional Iaşi şi Institutul Oncologic Cluj Napoca. Apoi, vor mai fi achiziţionate aparate de rezonanţă magnetică nucleară pentru dotarea a încă zece spitale judeţene, în valoare de 6,7 milioane de euro, și echipamente pentru dotarea centrelor de mari arşi de 11,7 milioane euro”, a mai spus ministrul.

Sorina Pintea a anunțat că 8 milioane de euro vor fi alocate pentru dotarea cu echipamente a blocurilor operatorii din spitalele județene.

Sursa foto: iocn.ro