15 proiecte au fost depuse în primul proces de bugetare participativă din cea mai mare comună din România, Florești. Primăria a alocat pentru această inițiativă un milion de lei.
Proiectele depuse vizează amenajarea unor parcări, a unei pasarele, curățarea Someșului, realizare unui studiu de trafic în localitate, dar și transport gratuit pentru elevi pe liniile Comaniei de Transport Public.
Iată lista integrală a proiectelor depuse:
- eFlorești – 80.000 euro
- Pasarelă în zona Metro – 103.000 euro
- Depunerea și gestionarea sesizărilor online în mod transparent – 50.000 euro
- Suprailuminarea unei treceri de pietoni de pe str. Eroilor – 10.000 euro
- Pasarelă pietonală Florești, zona Metro – 95.000 euro
- Alee pietonală pentru agrement pe digul de la baraj – 100.000 euro
- Transport gratuit tuturor elevilor pe liniile autobuzelor RATUC – 10.000 euro
- Curățarea malului Someșului și amenajarea lui ca loc de plimbare – 10.000 euro
- Puncte de colectare selectivă subterane – 99.989 euro
- Amenajare locuri de parcare pe str. Șesul de Sus 172-182 – 75.000 euro
- Igienizare poligon, loc de plimbare și recreere, spațiu de joacă îngrădit pentru animale – 50.000 euro
- Sens unic pe o porțiune din str. T. Vladimirescu -1.000 euro
- Sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare în vederea acordării de amenzi contravenționale – 10.000 euro
- Parcare grădinița Profesor Ioan Rusu (5 locuri) – 50.004 euro
- Studiu de trafic – 80.000 euro.
„Zilele ce urmează, Comisia din cadrul Primăriei Florești va analiza eligibilitatea proiectelor, iar apoi se va trece la faza de votare a proiectelor declarate eligibile”, a anunțat primarul Horia Șulea pe pagina lui de Facebook.
Potrivit autorităților locale, programul are ca scop „creșterea implicării cetățenilor în viața comunității și o implicare activă a acestora în identificarea problemelor și găsirea de soluții”. Proiecte au putut depune toți locuitorii comunei cu vârsta de peste 18 ani. Limita impusă de autorități pentru valoarea fiecărui proiect a fost de 500.000 lei, inclusiv TVA. „Bineînțeles, proiectele trebuie să respecte o serie de criterii: să corespundă unui obiectiv de interes public local, să facă parte din aria de competență a Primăriei Florești, să nu intre în aria de competenta a altor organizații, să fie în compatibilitate cu alte proiecte ale administrației locale aflate în desfășurare, să aibă delimitare și încadrare bine definte, să nu depășească bugetul maxim alocat unui proiect, să respecte prevederile legale aplicabile, să se încadreze în domeniile prevăzute, să nu existe un proiect similar în desfășurare/proiectare”, spunea primarul Horia Șulea la lansarea procesului de bugetare participativă.
Acest program a fost lansat pentru prima dată de Primăria Cluj-Napoca, dar apoi a fost preluat și de alte administrații locale din țară.
Sursa foto: Facebook/Horia Șulea