Cele peste 500 de biciclete care pot fi folosite gratuit revin în standuri. Noi piste vor fi amenajate la Cluj-Napoca

Clujenii pot folosi din nou bicicletele puse la dispoziție de municipalitate. Odată cu creșterea temperaturilor, administrația a început reinstalarea vehiculelor pe două roți din cadrul sistemului de bike sharing.

Până la finalul săptămânii vor fi reamplasate în standuri, pentru închiriere gratuită, toate bicicletele din program.

Rețeaua de bike sharing are în medie peste 1.000 de utilizatori, iar în zilele cu vreme însorită numărul acestora chiar se dublează.

„Acest proiect și-a câștigat locul în mobilitatea sustenabilă în oraș și sunt clujeni care și-au făcut o obișnuință din a folosi acest sistem. De la lansarea sistemului de bike sharing până în prezent avem peste 650.000 de trasee efectuate, ceea ce credem că are un impact evident în reducerea blocajelor în trafic și reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Ovidiu Cîmprean, directorul de dezvoltare al Primăriei clujene.

Chiar dacă încă nu sunt suficiente piste de biciclete, acest lucru se va îmbunătăți în viitor, spune Cîmpean.

„Cât privește problema infrastructurii și a rețelei de piste, cred că nimeni nu și-a propus ca la finalizarea proiectului să avem toată infrastructura, ci este un program de investiții în această direcție. Avem mai mult proiecte în derulare, pe care le vom finanța cu bani europeni și care vor începe anul acesta și care presupun extinderea spațiilor pietonale și crearea de piste de biciclete, astfel încât să îmbunătățim în permanență rețeaua de piste”, a explicat Cîmpean.

Cele peste 500 de biciclete din programul bike sharing, care a fost finanțat cu bani europeni, pot fi închiriate gratuit, în baza unui card. De la inaugurarea programului, în 2015, au fost emise 20.000 de astfel de carduri, însă numărul acestora ar putea crește, dacă proiectul va fi extins.

În prezent există 50 de standuri de biciclete, majoritatea în Cluj-Napoca. De asemenea, trei sunt în Apahida și patru în Florești.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: