FOTO | Se modernizează Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca. Proiectul prevede benzi de autobuze și biciclete, dar și piațetă în fața Bisericii Sfântu Petru

Primăria Cluj-Napoca a lansat pe sistemul electronic de achiziții publice licitația pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie din Cluj-Napoca.

Ofertele pot fi depuse până în 29 martie. Proiectul prevede reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie, de la Biserica Sfântu Petru din cartierul Mărăști până la intersecția cu strada Regele Ferdinand.

Artera va avea piste de biciclete pe ambele sensuri și o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun. Va dispărea, însă, o bandă pe sensul spre centru, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru va fi amenajată o piațetă, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

„Strada 21 Decembrie va fi remodelată. Vom modifica și sistemul de management al traficului, vor fi senzori pentru monitorizarea valorilor de trafic și un sistem de supraveghere video. De asemenea, vom avea și un sistem de comunicații pe fibră optică. Sistemul se numește ITS Urban. Odată cu această modificare vom putea să modernizăm și banda dedicată mijloacelor de transport în comun. Avem 126 de arbori existenți, care vor fi relocați, și vom planta 233 de arbori noi, vom avea și 60 de locuri de parcare pentru biciclete și trotinete electrice”, a explicat viceprimarul.

Intervențiile se vor realiza pe o suprafață de 43.000 de metri pătrați.

Potrivit viceprimarului, modificările tehnologice vor permite și identificarea mașinilor care trec pe culoarea roșu a semaforului, dar implementarea sistemului respectiv depinde de modificări ale legislației rutiere.

Reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie este estimată la aproximativ 56 de milioane de lei, finanțarea urmând să fie asigurată din bani europeni. Lucrările ar putea începe în acest an.

Sursa foto: planwerkcluj.org

Ovidiu Cornea

X
X
X