Centenarul continuă la Cluj. Mai multe instituții aniversează 100 de ani de funcționare sau un veac de când folosesc limba română

Mai multe instituții din Cluj-Napoca vor celebra 100 de ani de la înființare sau de când au început să folosească oficial limba română. În urma Marii Uniri, la Cluj s-a înființat, de exemplu, prima instituție de învățământ superior în limba română din Transilvania.

Foto: Facebook/UBB Cluj

Universitatea „Babeș-Bolyai” aniversează în 2019 100 de ani de când a introdus limba română ca limbă de predare. Numită pe atunci Universitatea din Cluj, aceasta a început predarea în limba română la 4 secții, ajungând astăzi să aibă 21 de facultăți.

„La Cluj exista universitatea predare în limba maghiară. Anul 1919 îneamnă, așadar, deschiderea pentru prima dată în Transilvania a unei instituții de învățământ superior în limba română. Universitatea din Cluj a pornit la drum cu 4 facultăți în limba română, de Drept, de Medicină, de Litere și Filosofie, respectiv de Științe. Pe parcursul acestui veac de funcționare ea a crescut, fiind una dintre cele mai mari universități din sud-estul Europei și, evident, din România”, a declarat Ana Victoria Sima, conferențiar al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai”.

Astăzi, 16 dintre cele 21 de facultăți ale UBB au linii de studiu în limba maghiară.

Și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” aniversează în acest an 100 de ani de predare în limba română, datorită faptului că, în 1919, a pornit ca Facultate de Medicină a Universității din Cluj de atunci.

Imediat după înființarea Universității din Cluj, se înființează și Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca. Acesta a început cu 5 secții sportive, ajungând ca 100 de ani mai târziu să aibă 21 de secții.

Unitatea membrilor clubului și suporterii acestuia este ceea ce a câștigat „U” în acești 100 de ani de la înființare, spune antrenorul echipei de baschet U-Banca Transilvania, Mihai Silvășan.

„Clubul <<U>> a trecut prin multe momente grele în istorie, și aici mă refer la toate secțiile sportive. A rezistat datorită acestor suporteri minunați. E familia mea, e casa mea din punct de vedere profesional. Cu acest club am crescut de mic, nu am plecat să evoulez la nicio altă echipă. Sunt fericit că pot să fac parte și să pun umărul la obținerea unor succese pentru aceste culori (alb-negru, n. red.)”, a spus Mihai Silvășan.

Tot în contextul schimbării limbii de predare din maghiară în română, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară își aniversează centenarul în acest an.

„Anul acesta, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară aniversează 150 de ani de existență și 100 de ani de învățământ agricol în limba română la Cluj. Festivitatea cea mai importantă va fi cu ocazia Conferinței Consiliului Național al Rectorilor din România, care va avea loc pe data de 19 iulie și atunci va fi cel mai important moment festiv”, a declarat rectorul USAMV, prof. dr. Cornel Cătoi.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” împlinește și ea 100 de ani de la înființare. Teatrul din Cluj-Napoca, deschis în anul 1906, va celebra, de asemenea, centenarul primei stagiuni în limba română.

Teatrul Național „Lucian Blaga” a depus, de altfel, un proiect de finanțare la Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru a organiza o serie de evenimente în acest an.

Foto: EBS Radio

„Prima stagiune românească din Cluj a avut loc la 1 decembrie 1919, deci la un an după Marea Unire. Ne-am propus să organizăm o serie de evenimente pe tot parcursul anului, începând cu luna martie, care să familiarizeze publicul clujean cu istoria Teatrului Național. Vor fi conferințe și vom încera să invităm mai multe presonalități, lunar”, a declarat pentru EBS Radio directorul artistic al Teatrului Național „Lucian Blaga”, Ștefana Pop-Curșeu.

Perioada de după Marea Unire de la Alba Iulia, practic începând cu anul 1919, a fost una de tranziție a instituțiilor de stat de la autoritățile austro-ungare la cele române, explică istoricii.

„Pornind de la actul Unirii, de la momentul Adunării Naționale de la Alba Iulia, treptat se pune problema preluării de la autoritățile fostului Imperiu Austro-Ungar a administrației și a teritoriului. Acesta este contextul în care apar toate instituțiile. Românii acuma sunt în momentul în care își pun problema sub ce formă va fi organizată Transilvania și nu numai Transilvania, ci și Banatul, Crișana și Maramureșul, în toate domeniile vieții publice”, a declarat Ana Maria Stan, cercetător științific al Muzeului de Istorie UBB.

În același context s-a înființat și Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Aceasta însă va celebra centenarul anul viitor, la 100 de ani de la spectacolul inaugural în limba română, care a avut loc la 25 mai 1920, cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi. Tot anul viitor va sărbători 100 de ani de la înființare și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Materialul prezentat la EBS Radio

Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: