FOTO & VIDEO | Statuile a trei personalități marcante au fost dezvelite la Cluj. La ambele ceremonii au participat atât ortodocși, cât și greco-catolici

Statuile episcopului Nicolae Ivan, a mitropolitului Bartolomeu Anania și cea a cardinalului Iuliu Hossu, amplasate în centrul Clujului, au fost dezvelite astăzi. La ambele ceremonii au participat reprezentanții ambelor culte, ai căror ierarhi au de astăzi statui în zona centrală.

Sute de persoane au participat la ceremoniile de sfințire ale statuilor amplasate în fața Catedralei Ortodoxe și pe Bulevardul Eroilor. La festivități, alături de Mitropolitul Andrei și episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, au participat și Mitropolitul Serafim Joantă, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Cardinalul Francesco Monterisi.

„Am venit de la Vatican și sunt onorat să particip la aceste frumoase evenimente organizate la 100 de ani de la Unire și, în special, la dezvelirea statuilor Iuliu Hossu și a celorlalți ierarhi”, a spus Cardinalul Francesco Monterisi.

Pe Bulevardul Eroilor, zeci de persoane au fost prezente la dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit proclamația de la Alba-Iulia din 1918. Dezvelirea monumentului dedicat lui Iuliu Hossu reprezintă și un gest reparatoriu față de Biserica Greco-Catolică, scoasă în afara legii în 1948, a subliniat episcopul Florentin Crihălmeanu.

„La numai 33 de ani, cardinalul Iuliu Hossu vestea la Alba-Iulia marele eveniment al Unirii Transilvaniei cu Țara Mamă. Care i-a fost răsplata o știm cu toții. În 1948 a fost mai întâi arestat și apoi dus la Sighet timp cinci ani de zile, unde a rămas neclintit în convingerile sale și apoi, ieșind de la Sighet, nu i s-a mai permis să revină pe aceste plaiuri”, a spus episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.

În fața Catedralei Ortodoxe au fost dezvleite statuile mitropolitului Bartolomeu Anania, inițiatorul înființării Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, respectiv cea a episcopului Nicolae Ivan, fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, cel care a reînființat Episcopia Clujului.

„Inaugurarea celor două statui se înscrie în evenimentele prin care noi cinstim 100 de ani de la Marea Unirea”, a spus și Miropolitul Andrei.

În cadrul ceremoniei, primarul Emil Boc a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Municipalitatea a finanțat cu peste 200.000 de euro realizarea celor trei statui.

„Trei personalități uriașe ale neamului românesc sunt cinstite la Cluj-Napoca. Cardinalul Iuliu Hossu, Bartolomeu Anania și Nicolae Ivan. Oameni care au lăsat urme adânci în conștiința poporului român și în credința noastră. De aceea clujenii, astăzi, din banii lor, prin Consiliu Local și prin Primărie, aduc un omagiu ajutând la realizarea acestor statui, susținând financiar acest demers”, a spus primarul Emil Boc.

Clujenii prezenți la acest eveniment au spus că cele trei monumente îmbogățesc peisajul cultural al orașului.

„Este o inițiativă nemaipomenită. Ne place să vedem istoria pe stradă, e un moment în care patriotismul nostru se poate manifesta, dar nu la modul patriotard, nu gălăgios”, a spus o femeie care a participat la eveniment.

„Nu putem face aceeași împărțire între cele trei statui, pentru că Iuliu Hossu a fost cu totul pe alte drumuri, cu alte zile și cu alte gândiri, pentru țară și pentru poporul lui”, este părerea unui clujean.

„Este foarte frumos și foarte important. Au fost niște oameni de cultură, avem niște amintiri frumoase despre acești oameni cărora li s-au făcut statui, și merită. Îi apreciez pe toți cei care s-au implicat în această frumoasă dezvelire de statui”, a spus un alt bărbat.

Statuile lui Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania au fost realizate de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugresetan. Monumentul dedicat lui Iuliu Hossu este opera artistului Ilarion Voinea.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: